Als een nomade in Mongolië

Een prachtige reis door Mongolië

Begin dit jaar heb ik dan eindelijk een baan gevonden bij een reisorganisatie voor speciale landen, Your Planet. En wat zijn de ‘perks’ die bij zo’n baan horen? Juist, reizen voor je werk! En nog leuker, Maurits mocht deze reis mee. Na ons avontuur in China, wil ik je graag meenemen naar het bijzondere Mongolië. Een desolaat land van uitgestrekte vlaktes en hooggebergten in alle kleurschakeringen, met een springlevende nomadencultuur.

Fam-tour

Onze lokale partner van Your Planet in Ulan Bator (de hoofdstad van Mongolië) had ons uitgenodigd voor een fam-trip – een korte georganiseerde rondreis om het land beter te leren kennen en de producten van de partner uit te proberen. Wij kregen de kans om met gids en chauffeur de befaamde, uitgestrekte Gobi woestijn te verkennen. Een andere touroperator-partner uit Engeland, Adam, reisde met ons mee. Het werd een gezellige, informatieve en prachtige reis met vele hoogtepunten.

Wonderschoon Mongolië

Mongolië herbergt de op een na grootste woestijn ter wereld, de Gobi woestijn, heeft de koudste hoofdstad ter wereld, en de bewoners hebben een unieke levensstijl. Wij reden van Ulan Bator en Terelj via Jolyn Am naar Ikh Gazriin Chuluu, waarna we na Khongor Els, Bayanzag en Kharkhorin, weer naar Ulan Bator terugkeerden via Hustai. Wat deze rondrit nog mee bijzonder maakte is de manier van reizen. In Mongolië heb je buiten de hoofdstad, een weg naar het Zuiden en een naar het Westen, geen verharde wegen. Je reist over zandweggetjes of gewoon dwars door de woestijn.

Ulan Bator – Moderne nomaden

Bij aankomst in de nacht in UB (zoals de locals het noemen), kregen we een warm welkom toen we werden opgepikt door onze chauffeur (Zurig) en gids (Tuvshin) die de gehele rondreis bij ons zouden blijven. Tuvshin is een hele vriendelijke man en geschiedenisfanaat, die elke vraag die we hadden over Mongolië wist te beantwoorden. Zo fijn! UB leek gelijk heel Europees. Naast het Russische schrift werd er ook regelmatig het Latijnse schrift gebruikt, zodat we eindelijk weer het een en ander konden lezen.

Daarnaast, oogt de stad vrij modern. En als klap op de vuurpijl werden we niet overspoeld door mensenmassa’s 😉. Toch een vrij groot verschil, van een stad met 12 miljoen mensen in Beijing, naar een stad met (maar) 1,3 miljoen mensen. Na een dagje wennen aan het nieuwe land, klimaat en omgeving werden we naar een vijfsterrenhotel gebracht (wiehoe!), vanwaar we zouden ontbijten met mijn lokale partner. De volgende dag kon het avontuur echt beginnen..

Qua bezienswaardigheden is Ulan Bator prima voor een dagje. Het is geen hele aantrekkelijke stad, maar het heeft een aantal leuke attracties:

  • Interessante musea -waarvan het nationaal historisch museum en natuurhistorisch museum zeer informatief zijn
  • Narantuul markt – gigantische kleurrijke markt waar je alles kunt kopen. Van haarelastiekjes tot rioleringsbuizen en van alle benodigdheden om een Mongoolse cowboy te zijn tot antiek. Koop hier je mooiste souvenirs! Prachtige stoffen, kleurrijke nomadenlaarzen, beschilderde reukflesjes en kunstige meubels.
  • Gandan klooster
  • Uitzichtpunt met memorial side
  • Theater
  • Dineren – Koreaans: oja en ik heb zelf een afwijking. Buitenlandse supermarkten. De Mongoolse zitten vol Chinese en Russische producten. Daarnaast, vielen de gigantische schappen voor drank nogal op. Helaas is alcoholisme een steeds groter probleem in Mongolië. Wat ook opvallend was is de hoeveelheid groente. Meestal slechts een koelkastje met een paar appels, wortelen en paprika’s

Terelj – bosnomaden

Hier en daar een ger op de eindeloze vlaktes, zonder een enkele boom. Je lijkt de bolling van de aarde te kunnen zien. Op de graslanden kom je elke aantal kilometers een gigantische groepen geiten, koeien, paarden of kamelen (!) tegen. Het bijzondere is dat je nergens hekken hebt, waardoor de dieren vrij rondgrazen en je regelmatig weer moet wachten voordat de groep blatend en hinnekend voorbij loopt op de ‘wegen’. Als ik het over wegen heb, bedoel ik eigenlijk dirtroads vol gaten en cracks. We waren dan ook heel blij dat we in een joekel van een 4wheeldrive zaten.

Er zijn buiten Ulan Bator ongeveer 2 lange wegen. De ene gaat naar het Zuiden en de andere naar het Westen van het land. Ook heb je bijna geen wegbewijzering. Onze chauffeur was dan ook een genie dat hij de weg wist te vinden naar onze gerkampen voor de nacht die zich ergens random op de vlaktes bevinden. Des te meer omdat de onverharde wegen of de woestijngrond waar je op rijdt regelmatig veranderen in metersdiepe cracks en gaten door natuurlijke oorzaken als regenval en droogte.

Lisette vervolgde haar reis daarna nog langs enkele hoogtepunten van Mongolië:

Place of small stones & Jolin an – grillige heuvels & groene valleien

Khongor zandduinen & Bayanzag – vlammende kliffen & zachte duinen

Ongii ruïnes & Kharkhorin – hoogtijdagen van Tibetaans Boeddhisme

Lees meer verhalen

No comments yet.

Geef een reactie