Vaccinaties, ik houd er niet van

Als je op reis gaat is de kans groot dat je je moet laten vaccineren. Bij mij kwamen daar allerlei vragen boven. Welke vaccinaties? Waarvoor moet ik mij beschermen? Hoe laat ik mij vaccineren? Wordt het vergoed door mijn verzekering? Er zijn veel organisaties waar je je kunt laten vaccineren en ook veel verschillende prijzen. Your Planet werkt samen met Thuisvaccinatie.nl en ik deel graag mijn ervaringen met jou.

Welke vaccinaties?

Ik had mij aangemeld bij Thuisvaccinatie. Er werd gevraagd om een formulier met gegevens in te vullen. Naast persoonsgegevens die ik moest invullen, kreeg ik ook vragen zoals wanneer ga je op reis, waar naartoe, hoe lang ga je op reis, maar ook over mijn vaccinatieverleden.

Vervolgens kon ik kiezen wanneer ik de afspraak wilde plannen. Je kunt overdag, ’s avonds en in het weekend afspreken. Voor mij was ‘s avonds erg handig, omdat ik fulltime werk. Niet veel later kreeg ik een email met daarin duidelijk beschreven wat mij werd aangeraden aan vaccins. De vaccinaties die ik nodig had waren DTP, Hepatitis A en Hepatitis B.

De arts bij je thuis, een beetje gek.

Ik vond het wel een gek idee dat er een arts in mijn huis kwam prikken. Je weet van te voren wie er komt, maar voor medische afspraken ben ik gewend om ergens naartoe te gaan. Ik vond het heel fijn dat ik mij niet hoefde te haasten om op tijd te zijn bij de afspraak, omdat ik nergens naar toe hoefde. De arts komt binnen een bepaalde periode, dus je hoeft alleen maar thuis te zijn.

De arts was een aardige man, die met een reiskoffer en een koelingsboxje aan de deur stond. Nadat we hadden voorgesteld, vroeg hij mij om de gegevens nog een keer door te nemen die ik eerder had ingevuld. Hij vertelde dat de inentingen volledig vergoed werden door mijn verzekering (op de website van thuisvaccinatie kun je zien of jouw verzekering reisvaccinaties ook vergoedt).

Prikken

Ik was best zenuwachtig, omdat ik niet zo van prikken houd. De arts stelde mij gerust door uit te leggen wat hij aan het doen was en wat hij zo ging doen met prikken. Ik werd in mijn linkerarm geprikt en de eerste prik voor DTP viel mij eigenlijk wel mee. Hepatitis A en B zit in een mix en is dus maar één prik in plaats van twee. Deze prik was wel de naarste vanwege de grotere hoeveelheid vloeistof.

Na de twee prikken kreeg ik het gele boekje waar de arts mijn vaccinaties in genoteerd had. Hij legde mij uit dat ik misschien last zou krijgen van bijwerkingen, zoals een soort spierpijn in mijn arm, maar deze zouden na 48 uur weer minder moeten worden of weg moeten zijn.

De afspraak duurde niet langer dan een half uur en ik nam al weer afscheid van de arts. Voor mijn herhaalafspraak kreeg ik de volgende dag een mail met beschikbare data waar ik uit kon kiezen.

In het begin vond ik het een raar idee om een arts thuis te ontvangen, maar achteraf was dat alleen maar fijn. Ik ben wel blij dat ik in mijn linkerarm geprikt ben, aangezien ik rechtshandig ben en bewegen daarna even moeizaam ging. Nu is het wachten op de volgende afspraak, zodat ik na mijn herhalingen heel lang niet meer hoef.

Lees meer verhalen

No comments yet.

Geef een reactie