Vliegen in coronatijd

Reizen met het vliegtuig, in tijden van corona… hoe gaat dat? Misschien twijfel je er wel over. Your Planet oprichter Leonieke Glasbergen deed het, en vertelt je graag over haar ervaringen.

Met de trein naar Schiphol

Voor mij was het voor het eerst dat ik weer met het openbaar vervoer reisde, sinds het begin van de coronatijd. Een beetje onwennig zet ik mijn mondkapje op. Het voelt toch wat vreemd. Maar ik kan er maar beter aan wennen. In het vliegtuig zal het niet anders zijn.

Ik ben op weg naar Schiphol voor een vliegreis naar IJsland. Ik sta geboekt op de derde Icelandair vlucht die vanuit Nederland naar IJsland vertrekt. Wat voel ik me gelukkig dat die vlucht doorgaat.

Schiphol ten tijde van de eerste vluchten

Aangekomen op Schiphol staat me een kleine schok te wachten. Wat is het rustig! Er staan maar een handjevol vertrekkende vluchten op het bord. Schiphol lijkt wel een spookstad. Alle winkels zijn gesloten, slechts één horecazaak is geopend voor een hapje en drankje.

Vliegen in coronatijd

Het heeft ook voordelen natuurlijk. We hoeven nergens te wachten en vliegen vlot door de security.

In het vliegtuig

Op Schiphol hoeven we nog geen mondkapje te dragen, maar zodra we het vliegtuig binnenstappen gaat het mondkapje op.

Bij binnenkomst ontvangen we een flesje water van de stewardess. We zijn van te voren geïnformeerd door Icelandair dat er geen maaltijd of snack geserveerd zal worden. Het is wel toegestaan om zelf iets te eten of te drinken mee te nemen. Op deze manier wordt het aantal bewegingen in de cabine en het contact geminimaliseerd.

Onze vlucht duurt slechts zo’n drie uur, dus een maaltijd is ook niet echt nodig. Bovendien vliegen we pas laat op de avond.

Luchtverversing in het vliegtuig

In het vliegtuig wordt geen anderhalve meter afstand gehanteerd. We weten allemaal dat je in een drukbezet vliegtuig behoorlijk dicht op elkaar zit in de economy klasse.

Bij veel mensen roept dit vragen op, zoals “hoe kan het dat de overheid die korte afstand op elkaar in een vliegtuig wel veilig acht, maar op andere plekken niet?”. Dat lijkt niet erg consequent te zijn.

Maar er zit toch echt een goede reden achter. En dat is dat de lucht in een vliegtuig, gemiddeld zo’n twintig keer per uur ververst wordt. Dat is meer dan in veel operatiekamers, waar vijftien keer per uur de norm is.

De luchtsystemen in een vliegtuig zijn voorzien van HEPA-filters. Dit zijn filters die bacteriën en virussen uit de lucht filteren.

Ook van belang voor de luchtkwaliteit, is dat de luchtstroom verticaal verloopt. Boven je hoofd zit een blazertje dat lucht naar beneden perst. Hierdoor worden horizontale luchtstromen (van mens naar mens) beperkt.

Tenslotte is het dragen van een mondmasker verplicht gesteld. Mondmaskers zijn er vooral voor bedoeld om anderen te beschermen tegen bacteriën en virussen die je eventueel uitademt. Vooral bij kuchen, niezen of een flinke geeuw is dat van belang. Zolang iedereen een mondkapje draagt wordt de hoeveelheid virussen in de lucht geminimaliseerd.

Aankomst in IJsland

De vlucht naar IJsland verloopt voorspoedig. Tegen de tijd dat we aankomen, voel ik het mondkapje eigenlijk al nauwelijks meer zitten.

In IJsland wacht mij een corona-vrije rondreis. Het eiland heeft corona goed onder controle en is werkelijk coronavrij te noemen. Iedereen die het land binnen komt doet een test om te controleren of je geen covid-19 besmetting hebt. Zo houdt IJsland haar grondgebied vrij van besmettingen.

Ook ik test negatief en mag verder reizen. IJsland is betoverend mooi en ik prijs me gelukkig dat ik door dit schitterende land mag reizen, terwijl er nauwelijks toeristen zijn.

Terugkomst op Schiphol

Na twee weken keer ik terug op Schiphol. Gelukkig is de luchthaven inmiddels al weer wat levendiger. Er is al een stuk meer vliegverkeer op gang gekomen. Deze keer staan er borden op de looproutes met het verzoek om het mondkapje ook binnen Schiphol te dragen. Inmiddels voelt het mondmasker al vertrouwd.

De bagage komt weer lekker snel. Het heeft gelukkig toch ook voordelen, dat vliegen in rustige tijden.

Lees meer verhalen

No comments yet.

Geef een reactie