Waarom het juist NU hèt moment is om naar IJsland te gaan

IJsland's meest beroemde plekken voor jou alleen hebben

In de eerste week dat IJsland open ging, reisde Your Planet oprichter Leonieke Glasbergen naar IJsland voor een hernieuwde kennismaking met het land. Terwijl een deel van de wereld in lockdown zat, was IJsland één van de eerste landen die haar deuren weer opende voor toerisme. Sommige mensen zullen zich afvragen of dit nu wel de juiste tijd is om een reis naar IJsland te ondernemen.

Volgens Leonieke heb je nu juist een uitgelezen kans om IJsland op z’n puurst te ervaren. Uiteraard op een veilige manier.

Hoe dat zit vertelt ze in dit blog.

Drukte versus pure rust in IJsland

IJsland staat bekend om het overweldigende natuurschoon. Niet voor niets maken veel filmmakers dankbaar gebruik van de fotogenieke landschappen van IJsland. Pure schoonheid, onaangetast door mensen, dát is één van de dingen die IJsland zo aantrekkelijk maakt. Maar de laatste jaren is IJsland steeds drukker geworden. Na 2009 is er een enorme toerismegroei geweest. Vooral onder Amerikanen en Aziaten is IJsland ongekend populair geworden. Die drukte verstoort dan toch enigzins de verstilde schoonheid waar je zo naar uitkeek.

Wat nu een mooi voordeel is van deze tijd, is dat IJsland ongelooflijk rustig is. Er zijn nu nauwelijks toeristen. De Amerikanen en Aziaten zijn er al helemaal niet. Je ziet alleen wat Europese toeristen, en vooral de IJslanders zelf. Zij kunnen nu eindelijk ook weer genieten van hun eigen land. Dat maakt het nu een extra speciale tijd om juist NU naar IJsland te gaan. Je ervaart de rust en schoonheid op z’n best, én je komt gemakkelijk in contact met de IJslanders. En ook dat is een pluspunt.

Waarom is het zo rustig?

Kan het dan wel allemaal op een veilige manier? De toeristen blijven toch niet voor niets weg, zou je misschien denken.

Dat zit zo. IJsland heeft z’n grenzen open gesteld voor een beperkt aantal nationaliteiten. Nederlanders en Belgen behoren tot de groep mensen die welkom zijn. Maar Amerikanen bijvoorbeeld niet. Normaal gesproken maken zij al zo ongeveer de helft van de bezoekers uit, dus het scheelt een hoop dat zij er nu niet zijn.

Maar is er dan geen gevaar op covid-19?

IJsland was één van de eerste landen die de uitbraak goed onder controle kreeg. Door rigoreus testbeleid en contactonderzoek, kon 95% van de gevallen getraceerd worden.  Dus slechts 5% van de gevallen, was niet uit het contactonderzoek naar boven gekomen. Dat betekent dat er dus geen grote aantallen mensen rondliepen die niet wisten dat ze besmet waren, zoals bij ons gebeurd is. Doordat de besmettingen zo goed in beeld waren, heeft IJsland al heel snel de uitbraak kunnen stoppen. Het aantal sterfgevallen is beperkt gebleven tot 10.

Het helpt natuurlijk ook dat het één van de dunstbevolkte landen ter wereld is. In totaal wonen er slechts 365.000 mensen in IJsland, op een oppervlakte die  ongeveer 2,5 keer zo groot is als Nederland. Bovendien kan IJsland als eiland natuurlijk perfect de beweging van en naar het buitenland onder controle houden.

Toen IJsland op 15 juni de deuren opende, kon het dus ook met vertrouwen zeggen dat het eiland nagenoeg coronavrij was. Er waren op dat moment slechts een handjevol besmettingen, die geïsoleerd waren in quarantaine.

Huidige maatregelen

Om het eiland coronavrij te houden, wordt iedere reiziger die het land binnenkomt getest op covid-19. Dat verloopt heel efficiënt, bij aankomst op de luchthaven. De uitslag krijg je binnen 24 uur, maar meestal al binnen 12 uur. Totdat je de uitslag hebt, word je verzocht om extra goed de hygiëneregels in acht te houden en afstand te houden tot anderen. Maar je mag verder wel vrij bewegen en hoeft dus niet op je hotelkamer te blijven. Bij een negatieve uitslag mag je gewoon verder reizen. Bij een positieve uitslag moet je je melden voor quarantaine. Die is dan verder kosteloos en ook een eventuele medische behandeling voor covid is kosteloos.

Door al deze prodecures in te stellen is IJsland momenteel één van de veiligste landen om te zijn.

Doordat IJsland praktisch covidvrij is, zijn horeca en musea gewoon geopend en functioneren op een normale manier, zij het tot maximaal 23:00 uur.

Looks like you need Iceland

Na maanden coronamaatregelen, is het echt heel prettig om weer in een land te zijn waar het leven verloopt zoals vóór het coronatijdperk.

Om dat te illustreren, heeft IJsland een ludieke campagne opgezet om je uit te nodigen om al je frustraties er eens even uit te gooien. Er is zelfs een website waar je jouw schreeuw kunt opnemen en ten gehore laten brengen op een mooie plek in de natuur in IJsland. Bekijk dit filmje maar eens.

Heb jij ook frustraties ervaren de afgelopen tijd? It looks like you need Iceland!

Bekijk vooral ook dit filmpje:

Nieuwsgierig geworden?

Kijk hier verder voor meer informatie over IJsland.

Je kunt ons ook volgen op facebook en instagram, voor meer reisinspiratie.

#HétmomentomnaarIJslandtegaan

Lees meer verhalen

No comments yet.

Geef een reactie