Tbilisi’s verborgen schat

Thermaalbaden van Tbilisi

Tbilisi heeft een verborgen schat, die al sinds de begindagen aanwezig is. In de oudste wijk van de stad vind je eeuwenoude bakstenen koepeltjes, die boven het straatniveau uitsteken. Het is een geliefde plek om trouwfoto’s te maken, en voor gezinnen met jonge kinderen, die speels over de koepels rondrennen.

Maar weinig mensen nemen de tijd om de wereld onder die koepels te ervaren. Dat maakt dit één van de best bewaarde ‘geheimen’ van Tbilisi: de thermaal baden.

Lange geschiedenis in het hart van Tbilisi

Helemaal onbekend zijn ze natuurlijk niet. Tbilisi dankt zijn bestaan zelfs aan de warmwaterbronnen. De stad werd namelijk opgericht toen op deze oude vulkanische plek warmwaterbronnen werden gevonden, in het jaar 455 na Christus. Zo lang bestaan de baden dus al. De stad werd er zelfs naar vernoemd. Tbilisi betekent in het Georgisch letterlijk ‘warme plek’.

Unieke Georgische ervaring

De geur van zwavel komt je al tegemoet als je in de buurt komt. Het is juist de zwavel die goed zou zijn voor allerlei huidaandoeningen. En eerlijk, onze huid voelde zacht als een baby na een badsessie hier.

Koepels van de ondergrondse warmwater baden van Tbilisi

Zoals gezegd, maar weinig bezoekers nemen de tijd om een bad te ervaren. En dat terwijl het zo’n unieke, Georgische ervaring is. Wij kunnen je dit dan ook van harte aanbevelen.

Privébaden

Het werkt als volgt. De baden bevinden zich allemaal in privéruimtes. Er is geen groot openbaar bad. Je huurt dus een privéruimte, voor een uur of twee uur. Hoe meer faciliteiten er zijn, hoe meer je betaalt.

Het water is bij alle baden hetzelfde. Het zwavelhoudende water komt rechtstreeks van de bron, op 40 tot 50 graden Celcius, en wordt in de baden geleid. De kleinere badruimtes hebben alleen een warmwaterbad. Maar met die temperaturen raden we van harte aan om voor een badruimte te kiezen waarin ook een koudwaterbad is. Zo kun je afwisselen en dat is geen overbodige luxe, zeker in de warme zomermaanden.

Warm en koud bad in de thermaalbaden van Tbilisi

De oudste baden bevinden zich ondergronds. Door de koepeltjes, die op straatniveau uitkomen, komt verse lucht naar binnen. De mooiste baden zijn die met traditionele, kleurrijke tegeltjes.

Er zijn ook bovengrondse baden, vaak zijn die wat moderner. Sommige zijn goed ingespeeld op toeristen. Daar wordt goed Engels gesproken en de medewerkers zijn servicegericht.

Zelf gingen we naar een traditioneel bad in Georgische stijl. De dames die de baden runnen mogen dan wat nors zijn, wij ervaarden dat als authentieke Sovjetstijl.

Je hebt minimaal een uur nodig voor de badervaring. Ga voor twee uur om echt helemaal te ontspannen. je komt als herboren er weer uit.

Benieuwd naar wat Tbilisi en Georgië nog meer te bieden hebben? Bekijk deze verrassende bestemming 

Bad met kleurrijke tegels

 

Lees meer verhalen

No comments yet.

Geef een reactie