De drie mooiste berggebieden van Georgië

Als je Georgië echt wilt leren kennen, dan mag een trip naar de bergen niet ontbreken. Georgië is gelegen in de Kaukasus heeft daardoor echt schitterende berggebieden binnen de landsgrenzen.

De bergen van Georgië zijn hoog en spits

In de Kaukasus vind je relatief jonge gebergtes, dat maakt ze extra spectaculair. Want bergen in hun vroege ontwikkeling zijn hoog en spits, in Georgië zelfs tot boven 5000 meter.

Je kunt prachtige wandelingen maken, maar ook als je niet zo actief bent kun je genieten van geweldige uitzichten tijdens rondritten met de auto.

Rondreis door Georgische berggebieden

Eeuwenoude bergdorpen

De juweeltjes van de bergen zijn de bergdorpen, vaak al eeuwenoud. Met huizen die van natuursteen gebouwd zijn en middeleeuwse wachttorens die uitkijken over de valleien, passen ze prachtig in de omgeving.

Georgische bergdorpen

Veel van die dorpen zijn pas enige decennia met wegen verbonden aan de rest van Georgië. Voor die tijd waren die gemeenschappen op zichzelf aangewezen. De oude tradities zijn daardoor nog zeer levendig aanwezig. Veel huishoudens maken nog zelf brood, boter, kaas, jam, en legio andere producten.

Mensen zorgen onderling voor elkaar. Hele families wonen samen, met opa en oma en de kleinkinderen onder één dak.

Eigenzinnige Georgische cultuur

Die mentaliteit van het zelf rooien, daar is de gehele Georgische cultuur mee doordrongen. Georgiërs houden niet zo van regeltjes van bovenaf. Ze lossen hun problemen liever lokaal op.

Georgië heeft dus echt een bergcultuur. Om die te ervaren moet je natuurlijk de bergen in trekken. Maar welk berggebied kies je hiervoor uit?

Er zijn drie grote berggebieden waar je uit kunt kiezen: Kasbegi, Tusheti en Svaneti. Om je te helpen kiezen hebben we deze blog geschreven.

1. Kazbegi

Kazbegi is het makkelijkst bereikbaar van alle berggebieden. Het gebied is ontsloten door de military road. Deze weg volgt een route die al duizenden jaren oud is. De route verbindt de hoofdstad Tbilisi met Rusland. Dit was in de Sovjettijd de eerste verharde weg door de bergen en geschikt voor militaire voertuigen, vandaar de naam.

Onderweg vind je een groots monument, dat herinnert aan de band tussen Rusland en Georgië in de Sovjettijd.

Monument in grootse omgeving van de Kaukasus in Georgië

Buitensportactiviteiten in de Kaukasus bergen

Doordat Kazbegi al zo’n lange tijd toegankelijk is, en door de nabijheid van Tbilisi, is dit ook het meest ontwikkelde berggebied van Georgië. Zo zijn er bijvoorbeeld skigebieden aangelegd, compleet met hotelgevulde skidorpen zoals Gudauri. Maar maak je geen zorgen, het gebied heeft echt z’n charme nog niet verloren. Bovendien is de natuur hier echt spectaculair.

Dit rit er naartoe is al een feest wat betreft de uitzichten op de immense Kaukasus bergen. Langs de military road loopt de Aragvi-rivier waar veelvuldig wordt geraft en je kunt in de omgeving van Gudauri ook paraliden.

Paragliden in de Georgische bergen

Eindpunt van de military road is het dorp Kazbegi, ook bekend onder de oude naam Stepantsminda. De weg gaat hierna nog verder naar de Russische grens, maar deze is alleen voor Russen toegankelijk.

De berg Kazbeg

Het dorp Kazbegi is vernoemd naar de berg Kazbeg, een besneeuwde piek van 5070 meter, met een karakteristieke vorm. De berg torent boven het dorpje uit, met op één van de berghellingen het Gergeti kerkje. Dit moet toch wel het meest gefotografeerde kerkje van Georgië zijn. De setting is dan ook uniek.

Gergeti kerkje Kazbeg

Het dorp zelf heeft een gezellige sfeer, maar is niet meer het oude traditionele dorp van weleer. Met alle restaurants en supermarktjes, vormt het wel een ideale basis om de omgeving te verkennen.

In de omgeving van Kazbegi vind je rustige valleien, zoals de Juta (2200 meter hoogte) en Truso vallei (2000 meter hoogte), waar je kunt genieten van ongerepte berglandschappen, weg van de bewoonde wereld. Je vindt hier de mooiste wandelroutes geschikt voor alle niveau’s van fitheid.

Verborgen parel Juta

Het is even een klimmetje omhoog (je kunt ook per paard naar boven) maar dan heb je ook wat; een vallei met een prachtig uitzicht op een rotswand van de Chaukhi bergpas. Je vindt hier twee overnachtingsplekken die van alle gemakken voorzien zijn. In het voorjaar en de zomer vind je hier een zee aan bloemen en kun je heerlijk in een hangmatje van het uitzicht genieten van de rust en de zuivere berglucht. Wij vinden dit persoonlijk één van de mooiste plekjes in Georgië om te slapen.

Hangmatje in de bergen

Verlaten vallei aan de grens van Zuid-Ossetië

De Truso-vallei, de bron van de Tegri (Terek) rivier, is echt spectaculair en staat bekend om zijn mineraalwaterbronnen met wit-gele kalksteenafzettingen en torens uit de middeleeuwen. Deze vallei is zeer geschikt om te wandelen. Wij kunnen hier ook mountainbiketochten (aanrader!) voor je regelen.

Fietsen in Truso vallei, Kazbegi in Georgië

De vallei ligt tegen de Zuid-Ossetische grens (de zogenoemde afvallige regio van op Georgisch grondgebied waar Rusland de spelregels bepaalt) aan en je kunt zonder permit alleen tot een bepaald punt wandelen. Conflicten tussen Osseten en Georgiërs zorgden in 2008 voor een grensafsluiting door de Russische regering. Een voordeel hiervan is dat deze vallei bijna geheel verlaten is. Daardoor heb je dit paradijsje bijna voor je alleen.

De naastgelegen regio Khevsureti

Naast prachtige valleien zijn er vanuit bijvoorbeeld het dorp Roshka in de afgelegen regio Khevsureti ook de mythische Abudelauri-meren te bezoeken met spectaculaire uitzichten op de berg Chaukhi (hoogste piek op 3800 meter). We regelen hiervoor graag je chauffeur of 4×4 huurauto.

2. Svaneti

Svaneti komt na Kazbegi in de rij als het gaat om aantallen bezoekers. Het gebied is toegankelijk per vliegtuigje vanuit Tbilisi, of over de weg vanaf de westzijde van het land. Vanuit Kutaisi kost het ongeveer een dag om er te komen. Desondanks is het er ’s zomers niet uitgestorven. Svaneti is namelijk echt een schitterend berggebied.

Besneeuwde pieken in Svaneti, Georgië

De bewoners van Svaneti zijn de Svans, een aparte bevolkingsgroep binnen Georgië. Het zijn geharde mensen, onafhankelijk en eigengereid. Tegelijkertijd ontbreekt het ook de Svans niet aan de typische Georgische gastvrijheid.

Svaneti staat bekend om de steile pieken, waartussen oude dorpen liggen, met de kenmerkende wachttorens. Nergens in Georgië vind je zoveel middeleeuwse wachttorens als hier in Svaneti.

Mestia

Het grootste dorp in Svaneti is Mestia. Hier is geen tekort aan accommodatie en restaurants. Dat geeft het dorp toch een wat moderner gevoel. Het toerisme biedt veel werkgelegenheid aan de lokale mensen. Dat voorkomt dat jonge mensen wegtrekken en de lokale cultuur uitsterft.

Wandelen vanuit Mestia in Svaneti, Georgië

Ushguli

Vanuit Mestia kun je met een 4×4 terreinwagen, via een modderige weg het bergdorp Ushguli bereiken. Het dorp is werkelijk een plaatje, vooral als de zon op de sneeuwwitte piek van de berg Shkhara staat. De combinatie van natuur, cultuur en historie maken het een heerlijke plek. Je ervaart hier echt het traditionele dorpsleven van de Svans.

Ushguli met Skhara

Ongerepte natuur in Lager Svaneti

Lager Svaneti is een minder bekend gebied op zo’n 300 km rijden van Tbilisi. De regio bestaande uit Racha (Ratsja)-Letsjchoemi en Kvemo Svaneti wordt vaak overgeslagen door reizigers omdat het (nog) niet onder de highlights valt van Georgië. De regio ligt verscholen tussen Svaneti in het westen, Rusland in het noorden en het bezette gebied Zuid-Ossetië in het oosten.

Meren in Racha

Goed alternatief wanneer je niet voldoende tijd hebt voor Svaneti

Gezien de ligging en het niet toeristische karakter is dit juist ook een heel goede plek wanneer je niet de tijd hebt om de grote afstand naar Svaneti af te leggen. Maar ook als de doorgewinterde hiker kun je hier je hart ophalen; het kan juist ook als startpunt dienen voor een zeer pittige meerdaagse hike richting Svaneti.

Uitzichten op bergketen Shoda-Kedela onder het genot van Khvanchkara wijn

Vanuit de dorpen Gebi & Shovi op 1400 meter hoogte kunnen er prachtige wandelingen worden gemaakt worden door verschillende valleien welke omringd zijn door de hoge besneeuwde bergketen Shoda-Kedela van de Kaukasus (met pieken van 3300-3600).  De regio staat bekend haar ongerepte natuur en de hardwerkende, gastvrije bewoners. Maar ook om de beroemde Khvanchkara wijn; een halfzoete rode wijn waarvan wordt gezegd dat dit Stalin’s favoriete wijn was.

3. Tusheti

Ten slotte is er de mogelijkheid om het berggebied Tusheti te bezoeken. Dit gebied is het minst aangetast door toerisme. Dat komt doordat het heel moeilijk toegankelijk is.

Er zijn verschillende zomerdorpen, hoog in de bergen. De hooggelegen Alpenweiden bieden de sappigste graasmogelijkheden voor het vee. ’s Winters trekken de bewoners weer weg naar dorpen in de lager gelegen gebieden.

Één route richting Tusheti

Er is slechts één weg die naar de hoge dorpen leidt. Omalo is het belangrijkste dorp. Ook dit dorp staat vol met oude wachttorens. Maar ieder voorjaar, als het smeltwater de berg af komt, is er schade aan die weg. Het duurt meestal lang voordat de schade gerepareerd is. Soms is de weg in juni weer toegankelijk, maar soms ook pas eind juli. Daardoor adviseren we alleen de maand augustus voor een bezoek aan deze regio.

Ook wanneer de weg weer begaanbaar is, raden we ten zeerste af om deze route zelf te rijden. Je hebt hier echt een lokale chauffeur voor nodig, die de weg goed kent. Die regelen we uiteraard graag voor je.

Omalo is een prachtig dorp en dankzij het beperkte toerisme, is de bevolking ook nog zeer traditioneel.

Reizen naar Omalo in Tusheti

Kleine groepsreizen naar Tusheti

Het is logisch dat deze restricties ervoor zorgen dat de mensen dit gebied links laten liggen. Maar wie de moeite doet om er te komen, staat gegarandeerd een bijzondere ervaring te wachten.  ’s Zomers worden er diverse traditionele feesten gehouden, waar je als bezoeker vaak ook bij mag zijn. Daarnaast is het natuurschoon hier bijzonder ongerept.

We kunnen naar wens ook een kleine groepstrekking voor je regelen. Vraag ons naar de mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat een bezoek aan Tusheti altijd onder voorbehoud is.

Welke Georgisch berggebied ga jij bezoeken?

Hopelijk inspireert dit blog je en helpt het om je een antwoord te geven op deze vraag. We hebben verschillende Georgië reizen voor je samengesteld waarbij de bergen van Georgië goed aan bod komen.

We werken met partners in Georgië die de bergen kennen als geen ander. Je kunt rekenen op prettige chauffeurs die rustig rijden, en vriendelijke, nette accommodaties. Ook kunnen we meerdaagse trekkings voor je regelen.

Wil je een reis op maat naar Georgië? Dat kan natuurlijk ook. Neem dan contact op met onze reisspecialisten via info@yourplanettravel.nl.

Lees meer verhalen

No comments yet.

Geef een reactie