Veilig en vertrouwd vliegen met KLM

Veilig en vertrouwd vliegen met KLM

Misschien heb je vragen of twijfels over de veiligheid van vliegen in coronatijd. We leggen daarom graag hier uit welke maatregelen KLM neemt om veilig te kunnen vliegen.

Boeken met vertrouwen

Het is te begrijpen dat je tijdens deze veranderlijke situatie wacht met het boeken van vliegtickets voor je reis of vakantie. Om je een vertrouwd gevoel te geven, hanteert KLM nu voorwaarden waardoor je je ticket tot de dag voor vertrek kosteloos kunt annuleren of wijzigen. Zo kun je toch met een gerust hart je vliegticket boeken, zonder je zorgen te hoeven maken over de kosten.

Je krijgt eerst een voucher met een geldigheid van één jaar, die je kunt inzetten voor een nieuwe vlucht. Als je hier geen gebruik van wilt maken, kun je de voucher inwisselen voor een volledige refund. Je hoeft hierbij niet te wachten tot het eind van de geldigheidsperiode van de voucher. Een refund aanvragen kan al gelijk.

Veilig vliegen

Uiteraard wordt er alles aan gedaan om besmettingen aan boord te voorkomen. De vele maatregelen maken dat vliegen nog steeds veilig gedaan kan worden. Niet alleen KLM, ook andere luchtvaartmaatschappijen hanteren een soortgelijk protocol.

Veilig op de luchthaven

De maatregelen beginnen al op Schiphol: tijdens de check-in, security check en paspoortcontrole is het verplicht om een mondkapje te dragen. Verder is het op de vloer duidelijk aangegeven waar je kunt staan om de 1,5 meter te behouden en zitten de medewerkers aan de balie achter een spatscherm.

Grondige schoonmaak

De vliegtuigen worden voor en na vertrek grondig schoongemaakt met een virusdodend middel. Elk plekje dat iemand heeft kunnen aanraken wordt gedesinfecteerd. Je krijgt ook zelf een hand desinfectiemiddel bij je maaltijd, zo kun je je handen desinfecteren voor het eten.

Mondkapjes en afstand

Tijdens het boarden en in het vliegtuig is ook weer een mondkapje verplicht, die je iedere 3 uur hoort te vervangen. Om zoveel mogelijk afstand te houden tussen passagiers, houdt KLM de stoelreserveringen goed in de gaten en zorgt voor lege stoelen tussen de gezelschappen wanneer daar voldoende ruimte voor is.

Verse lucht in het vliegtuig

Ook wanneer een toestel is volgeboekt, is het in het vliegtuig veiliger om naast elkaar te zitten, dan dat het bijvoorbeeld in de bus of trein is. Dit komt door de zogenoemde HEPA-filter. Hoe werkt dat dan? In het filter zitten drie verschillende lagen, elk met een andere techniek. Iedere laag vangt bacterie en virusdeeltjes op, van grove deeltjes tot fijn. In totaal wordt wel 99,99% van de bacteriën en virussen uit de lucht gefilterd.

Wel 20 tot 30 keer per uur wordt de lucht overal in het vliegtuig gefilterd, met iedere keer 5% nieuwe verse lucht van buiten. Bovendien stroomt de lucht naar beneden, dit voorkomt dat virusdeeltjes door de lucht kunnen dwarrelen en over de stoelen heen bij je terecht kunnen komen.

Verlaten van het vliegtuig

Na landing gebeurt het vaak dat veel mensen tegelijk opstaan om de handbagage te pakken en te vertrekken. Om te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar staan, wacht je met opstaan tot alle rijen vóór je vertrokken zijn. Tot die tijd blijf je nog even zitten.

Besmettingen aan boord

Maar werken al deze maatregelen ook? Volgens IATA, de wereldwijde organisatie die toeziet op onder andere de regelgeving binnen de luchtvaart, zijn er in 2020 1,2 miljard mensen geweest die met het vliegtuig hebben gereisd. Hiervan zijn slechts 44 mogelijke besmettingsgevallen gemeld. Dat komt neer op 1 (mogelijke) besmetting op de 27 miljoen.

IATA cijfers coronabesmettingen in het vliegtuig

Wij zijn ervan overtuigd dat vliegen veilig is, ook in coronatijd.

Lees meer verhalen

No comments yet.

Geef een reactie