Onze interactieve kaart is niet beschikbaar voor jouw mobiel. Als je een tablet hebt, draai deze dan horizontaal, of bezoek deze website op je computer.
Gergeti kerk in Kazbegi, Georgië.
Merenroute van Vardzia naar TbilisiFabrika in Tbilisi, GeorgiëPost-Sovjet staalfabriek in Roestavi, GeorgiëTsjoertsjchela (Churchkhela), traditioneel snoepgoed in Georgiëklokkentoren van poppentheater Rezo Gabriadze in het oude centrum van Tbilisi, Georgië.De klokkentoren van poppentheater Rezo Gabriadze in het oude centrum van Tbilisi, Georgië.Zicht op de berg Kazbeg vanuit het dorp StepantsmindaDorp Sighnaghi in wijnregio, GeorgiëWandelen of fietsen in de Truso vallei, GeorgiëHet klooster van St. Nino in Bodbe, Georgië.

Georgië

Gratis!

Bekijk bestemming

Onontdekt Georgië voor elke reiziger

Een land waar je je van te voren misschien niet echt een voorstelling van kan maken. Op iets minder dan vijf uur vliegen bevind je je in een andere wereld; christenen, moslims en joden leven hier in vrede met elkaar. Maar ook een land wat nog herstellende is van de 70 jaar durende Sovjetbezetting.

Het contrast tussen moderne hoofdstad stad Tbilisi, het Sovjetverleden en de belachelijk mooie natuur in het Kaukasus gebergte heeft grote indruk op ons gemaakt. Georgië is een walhalla voor wandelaars, natuurliefhebbers, wijnproevers, geschiedenisfanaten of een super mooie mix hiervan.

De rijke geschiedenis van Georgië

Georgië heeft een grote historie die terug gaat tot de vroege steentijd. Door de eeuwen heen wordt Georgië door verschillende omringende grootmachten beheerst. En dankzij haar centrale ligging wordt er veel handelgedreven. Zo was Georgië van oudsher een onderdeel van de Zijderoute. Niet gek dat je in het land invloeden vindt van de Grieken, Byzantijnen, Arabieren, Perzen en Turken.

De eigen Georgische cultuur

Na alle invasies is het bijzonder dat de Georgische cultuur zo intact is gebleven. Dit wordt naast een eigen alfabet en taal, welke ontstaan is in de 4de eeuw v.Chr., toegeschreven aan het sterke Georgisch orthodoxe geloof.

Je kunt bij ons terecht voor:
 • Vaste reizen, routes die wij met veel zorg hebben samengesteld
 • Maatwerk, geheel op jouw wensen en budget afgesteld
Uitzicht in Kazbegi Knop vaste rondreis Georgie

Hoogtepunten Georgië

Van galopperende, wilde paarden in de Kaukasus bergen tot de trotse Georgiërs die je graag vertellen over hun cultuur en je thuis uitnodigen om mee te eten. We geven je onze hoogtepunten.

1. Kaukasus regio’s Kazbegi & Svaneti

Het Kaukasusgebergte behoort tot één van de mooiste bergketens op Aarde. Reuzen van bergen met pieken boven 5000 meter, worden afgewisseld met groene dalen en bergruggen waar ’s zomers een zee van bloemen ontstaat. In de eeuwenoude bergdorpjes staan de karakteristieke stenen wachttorens nog fier overeind. Hier ervaar je de gastvrije Georgische cultuur op z’n best. Je hebt keuze uit twee gebieden: Kazbegi en Svaneti.

Eigenlijk zouden we je aanraden om beide gebieden in je route op te nemen. De ruige en onaangetaste natuur hier is zo overweldigend mooi dat je er niet meer weg wilt. Maar we begrijpen als geen ander dat er vaak een beperking aan je aantal vakantiedagen zit 😉

Uitzicht op Mestia met Tetnuldi summit op de achtergrond in Georgië

2. Hippe stad Tbilisi

Tbilisi beschikt over alle ingrediënten voor een citytrip. De middeleeuwse bouwwerken van de oude stad contrasteren mooi met moderne kunst en architectuur. Ook de afwisseling tussen hippe cafés en restaurants met de eeuwenoude natuurlijke heetwaterbaden maken dat je je geen moment hoeft te vervelen.

3. Sovjetgeschiedenis en architectuur

In het stadje Gori werd in 1879 Jozef Stalin geboren. Sinds eind jaren vijftig vind je hier een heus Stalin museum. Verder vind je overal in het land Sovjet-architectuur; van een verlaten staalfabriek in Roestavi, het Palace of Rituals in Tbilisi tot het astrologisch Sovjet-observatorium in Abastumani.

4. Wijn, wijn en nog eens wijn in Georgië

Er wordt ook wel gezegd dat Georgië het oudste wijnbouwland ter wereld is. Wijn wordt in Georgië op geheel eigen wijze geproduceerd. In qvevri’s, grote aardewerken vaten, worden de wijnen langzaam gegist en gerijpt. Het resultaat is een bijzonder natuurlijke, pure wijn, oranje van kleur. De Georgische qvevri wijnen krijgen internationaal steeds meer aanzien. Heerlijk wanneer traditie en ambacht samenkomen om iets moois te produceren waar je van kunt genieten.

Maak met Your Planet een tour met een lada die je in twee dagen kennis laat maken met de Sovjet historie in Tbilisi & Roestavi en je daarnaast meeneemt naar 3 verschillende wijnmakerijen waar je de basiskennis van het wijnen maken in Georgië ontdekt.

Wijnproeverij bij een biologische wijngaard nabij Telavi, Georgië

5. Grottensteden in rotswanden

De mooiste volgens ons is Vardzia; een grottenstad met een klooster uit de 11e en 12e eeuw (gouden eeuw van Georgië). Het was het een stad waarin in hoogtijdagen 20.000 mensen woonden. Deze stad is ontstaan ten tijde van koningin Tamar, achterkleindochter van David de Bouwer. Koningin Tamar is na haar dood heilig verklaard en speelt een belangrijke rol in de Georgische cultuur.

Vardzia grottenstad in Georgie

Twee andere bezoekwaardige grottenklooster zijn David Gareja klooster en de grottenstad Uplistsiche. De stad werd verwoest door de Mongolen, maar voor die tijd was het een bloeiende stad aan de zijderoute.

Grottenstad Uplistsiche in Georgië

6. Unieke Georgische cultuur

Georgië heeft een enorm rijke geschiedenis. Er zijn vondsten van beschavingen van duizenden jaren voor Christus. Zó oud is Georgië al. Het land heeft z’n eigen schrift, met mooie krullerige letters.

De bewoners zijn niet eenduidig te karakteriseren in een paar woorden. Binnen Georgië leven ook verschillende bevolkingsgroepen. De Svans bijvoorbeeld, uit Svaneti, hebben hun eigen cultuur en eigen taal.

Maar typisch voor Georgiërs kun je wel zeggen dat ze gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan. Het Georgisch orthodox Christendom is ook een belangrijke pijler in de nationale identiteit. De Georgiërs kennen een geschiedenis van verzet tegen overheersers. Misschien dat het volk daardoor zo eigengereid is, altijd wel manieren vind om zich uit lastige situaties te redden. Regels lijken er vooral te zijn om creatief mee om te gaan.

7. Route langs het Paravani- & Tsalka met bijzondere flora en fauna in de Dashbashi-kloof

Een prachtige rit van Vardzia naar Tbilisi (of andersom), met hier en daar een paar kuilen in de weg die je dient te ontwijken, langs de meren Parvani en Tsalka. Bij de Dashbashi kloof kun je een wandeling naar beneden maken waar je wordt getrakteerd op watervallen, ook een uitstekende plek om met het gezin een verkoelende duik te nemen.

Zwemmogelijkheden in de Dashbashi kloof in Georgie © Davit Berishvili

8. Wandelen of fietsen door de Trusovallei

Wandel in een bijna verlaten vallei richting de grenzen van Zuid-Ossetië. Behalve de mooie natuur, zijn er ook bijzondere kalksteenformaties, oude torens en verschillende verlaten nederzettingen te ontdekken. Het is niet mogelijk om de hele vallei te verkennen; je moet terug naar de ruïnes van het fort van Zakagori, waar de Georgische grenspost is.

Wil je wat afwisseling in de manier waarop je een gebied verkent? Regel dan via Your Planet een mountainbike tour door de Trusovallei. De route die normaal wordt gewandeld is ook erg geschikt voor mountainbikers.

Fietsen in Truso vallei, Kazbegi in Georgië

9. Onbereikbaar Tusheti

Voor de avontuurlijke en flexibele reiziger. Het Tusheti gebied is lastig te bereiken maar zo de moeite waard qua natuurschoon en het ervaren van de Georgische cultuur. We kunnen verschillende (groep)trekkings voor je regelen maar houd er rekening mee dat je vaak pas kort voor vertrek weet of de trip door kan gaan. Er loopt één weg naar dit gebied waarvan het de vraag is of deze toegankelijk is qua sneeuwval op het moment van reizen. Daarnaast kan het ook zijn dat de weg tijdelijk is afgesloten door wegwerkzaamheden.

Terug naar overzicht bestemmingen

Reizen op de Your Planet manier

Wat maakt reizen met Your Planet nu echt anders?

Het begint bij onze bestemmingen. Stuk voor stuk landen waar je in een andere wereld terecht komt. Weg van het alledaagse, een tikkeltje uit je comfortzone. Om je open te stellen voor nieuwe ervaringen. Laat je inspireren door een andere cultuur, levensfilosofie. Toets je eigen denkbeelden en stel ze bij.

Duik met Your Planet de geschiedenis in van een plek, luister maar de verhalen van je gids, ga op in de ongerepte natuur, wandel, fiets, proef van een andere keuken. Dit is hoe wij zelf reizen. En dit is hoe we het graag voor jou organiseren.

Hoe gaan we bij Your Planet  te werk?

We durven wel te stellen dat wij écht specialist zijn in de landen die we aanbieden. Specialist word je niet zomaar. We doen meermaals grondig onderzoek ter plekke en hebben een uitgebreide zoektocht naar lokale partners die begrijpen wat Your Planet reizigers willen ervaren.

Ieder land krijgt z’n eigen aanpak. We laten ons daarbij leiden door de lokale omstandigheden. Lees meer over onze manier van werken…


Voordelen van reizen naar Georgië met Your Planet

 • Je hebt meer flexibiliteit
  Tijdens een individuele reis door Georgië met Your Planet is er tijd om onderweg (foto)stops te maken. Doordat je met privévervoer reist, ben je flexibeler dan met een tourbus. Je komt op de leukste plekjes die met een bus lastiger te bereiken zijn.Onze chauffeurs in Georgië kennen het land op hun broekzak. Zij weten de beste eettentjes en komen vaak met extra stops die niet op het programma staan. Ze weten door hun ervaring vaak ook veel te vertellen over de plekke die je bezoekt.

 • Je kunt vertrekken wanneer jij dat wilt
  Je bent niet gebonden aan vaste vertrekdata. De vertrekdata en reisduur bepaal je helemaal zelf.

 • Je kiest zelf je vrije momenten
  Wanneer je individueel door Georgië reist, kies je zelf waar je een nachtje langer wil blijven of waar je juist je verblijf wenst in te korten.

 • Je kunt je reis helemaal op maat laten uitwerken
  Doordat je individueel door Georgië reist, kun je de route helemaal op maat laten uitstippelen. Wil je ergens naartoe, maar zie je het niet op onze website staan? Ook daar helpen wij je graag bij! Wil je ergens langer blijven of heb je een bepaalde voorkeur qua transport? Wij houden graag rekening met al jouw wensen!

Individueel en toch zonder risico op reis

 • Bij Your Planet geniet je van een individuele reis, zonder je ook maar ergens zorgen over te hoeven maken.
 • Alle accommodaties zijn veel zorg uitgezocht en op voorhand vastgelegd
 • Je chauffeur staat tijdig klaar aan de luchthaven, het treinstation en/of het hotel

 

 • Praktische informatie over een reis naar Georgië

  We geven je hieronder een overzicht van een aantal zaken die belangrijk zijn bij je oriëntatie op een reis naar Georgië. Mocht je nog andere vragen hebben, bel ons dan gerust op 035 77 24 396 (vanuit België: 0031 35 77 24 396). Je kunt ook altijd je vragen mailen via info@yourplanettravel.nl.


  Waar slaap je tijdens je reis door Georgië?

  Er zijn diverse accommodatiemogelijkheden in Georgië. Wij kiezen zoveel mogelijk voor kleinschalige, karakteristieke accommodaties die passen bij de plek die je bezoekt. Dit betreft een hip, boutique hotel met een uitstekende service in de hoofdstad Tbilisi, een ecolodge waar je een versgevangen visje kan eten van eigen kweek tot gastvrije guesthouses en homestays waar je een heerlijke huisgemaakte maaltijd kan nuttigen met een overvloed aan Georgische wijn.

  De Georgische guesthouses en homestays hebben een typisch, wellicht in onze ogen ouderwetse, Georgisch / Russische inrichting. Een groot voordeel is dat de accommodaties vaak over prachtige uitzichten en een grote tuin beschikken.

  Uitzicht op Kaukasus bergen tijdens een overnachting in Juta, Georgië.


  Hoe reis je naar Georgië af?

  Vliegen van Nederland of België naar Georgië

  Met Georgian Airways naar Tbilisi

  Van Amsterdam en Brussel is het rechtstreeks zo’n 4,5 uur vliegen op de hoofdstad Tbilisi. Er vertrekken vanaf Amsterdam tweemaal per week (zaterdag en maandag) vluchten met Georgian Airways. Daarnaast hebben ze ook opties met overstap in Parijs in samenwerking (codeshare) KLM / Air France. Vanaf Brussel vliegt Georgian Airlines in het laagseizoen tweemaal en in het hoogseizoen driemaal per week rechtstreeks naar Tbilisi.

  Vluchten met overstap

  Voor vluchten met een overstap kun je ook kijken naar Turkish Airlines, Austrian Airlines, Aeroflot, LOT en Lufthansa.

  Met Wizz Air naar Koetaisi

  Naar verwachting vertrekken er binnenkort vanaf zowel Eindhoven als Brussel rechtstreekse vluchten naar Koetaisi met Wizz Air.


  Hoe reis je rond in Georgië?

  Chauffeur of zelf rijden in Georgië

  Wij bij Your Planet hebben ervaren dat een mix van vervoer de leukste manier van reizen is in Georgië. Zelf rijden in Georgië is over het algemeen goed te doen. Drukte op de wegen vind in Tbilisi en tijdens de spits. In de rest van het land is het niet erg druk op de wegen. Je dient er wel rekening mee te houden dat sommige wegen die niet goed zijn onderhouden. Het is op sommige stukjes ‘kuilen ontwijken’ geblazen.

  Wanneer je de bergen in gaat raden wij een chauffeur aan. Wil je het helemaal relaxed houden dan kun je ook voor de rest van de reis gebruik maken van een chauffeur. Want naast het feit dat het vakantie is, is het ook erg fijn om van de prachtige uitzichten genieten. Daarnaast kun je ook de chauffeur leren kennen. Het trotse Georgische volk vertelt graag over hun land en schuwt geen direct vragen over Nederland. Over het algemeen spreken de chauffeurs die in het toerisme werken ook een redelijk woordje Engels. Uiteraard ligt deze keuze geheel bij jou als reiziger.

  De wat meer avontuurlijke en vrijgevochten reiziger komt ook zeker aan zijn trekken. Een selfdrive door Georgië is zeker mogelijk. Ook voor de bergen kan er auto worden gehuurd. We adviseren dan wel echt een auto met vierwielaandrijving aan.

  Openbaar vervoer in Georgië

  Naast het regelen van een chauffeur of een huurauto kunnen we in Georgië ook een treinreis voor je organiseren. Georgië beschikt over een redelijk spoornetwerk.

  Reizen per trein

  Tussen de hoofdstad Tbilisi en het aan de Zwarte Zee gelegen Batoemi, rijdt een highspeed trein die er zo’n vijf uur over doet. Dat is een stuk sneller dan met een auto. Helaas zijn andere treinen wel wat langzamer maar ook zeker een toffe ervaring om in je reis door Georgië op te nemen. Je reist in de trein tussen Georgiërs en hebt zo de mogelijkheid om contact te maken met lokale mensen. Daarnaast is de trein natuurlijk ook de groenste optie.

  De treinen zelf en de zitplaatsen zijn van prima kwaliteit. Je kunt kiezen uit tweede klasse en eerste klasse. De meerprijs voor eerste klasse valt mee. Het voordeel is dat de eerste klasse wat rustiger is dan tweede klasse. Families met kleine kinderen kiezen over het algemeen voor tweede klasse.

  Lokale busroutes

  De lokale mensen maken ook veel gebruik van de zogenoemde marsjroetka’s. Dit zijn kleinere busjes die een vaste route rijden, vaak vanaf een busstation. Ze starten met rijden zodra ze vol zitten. Naast de opties over land zijn er ook binnenlandse vluchten beschikbaar van Tbilisi naar Batoemi en naar Mestia. De aanvliegroute in Mestia is prachtig, als je over de hoge bergen van Svaneti komt.

  Taxi’s

  Er zijn twee soorten taxi’s; de officiële taxi’s die op een meter rijden en onofficiële taxi’s, chauffeurs die rondrijden en waarmee je een prijs dient af te spreken. Als je een taxi wilt bestellen binnen de stad, dan kun je dit het beste regelen bij de hotelreceptie.


  Wat is de beste reisperiode voor Georgië?

  Voor- en najaar in Georgië

  Het grootste deel van Georgië is het hele jaar goed te bezoeken. De beste periodes om Georgië te bezoeken zijn in het voorjaar (april, mei en juni) en het najaar (september en oktober). Dan heb je de minste kans op neerslag en is de temperatuur aangenaam om te reizen, zo rond de 20 graden Celsius (met uitloop naar 30 graden in juni).

  In het bijzonder is midden mei t/m juli een mooi periode, vanwege de bloemenpracht die je te wachten staat in de Kaukasus en in de rest van het land. Van september t/m halverwege oktober zijn herfstkleuren te bewonderen.

  Zomer in de Georgische Kaukasus

  Ook de zomermaanden zijn geschikt, al dien je rekening te houden met hoge temperaturen in de steden. De Kaukasus daarentegen is een uitstekende plek om in de zomermaanden te vertoeven. Over de plateaus en hellingen van de Kaukasus heerst een steppeklimaat, een overgangsklimaat tussen subtropisch en woestijnklimaat. Het weer is hier over het algemeen wat stabieler dan bijvoorbeeld in de Alpen.

  De maanden juni, juli, augustus en september zijn dan ook de beste periodes om de Kaukasus te bezoeken. De maanden juli en augustus zijn tevens  de drukste periodes om hier naar af te reizen, aangezien de Georgiërs dan ook vakantie hebben en de bergen intrekken om te ontsnappen aan de warmte.


  Heb je een visum nodig om naar Georgië te reizen?

  Voor het reizen naar Georgië heb je als Nederlander of Belg geen visum nodig. Wel dient je paspoort na je reis door Georgië nog zes maanden geldig te zijn.


  Hoe kies je een route?

  Georgië kent duidelijk verschillende regio’s, die van oudsher al een eigen identiteit kennen. Verscheidene regio’s zijn eigen koninkrijken geweest, sommigen zelfs met eigen taal en cultuur.

  Als je het land goed wilt leren kennen, is het natuurlijk leuk om al die verschillende regio’s aan te doen. In zo’n drie weken kun je de meeste regio’s zien. Heb je korter de tijd, dan zul je moeten kiezen welke regio’s je aan doet en welke je voor een volgende reis bewaart.

  Hoofdstad Tbilisi

  Tbilisi is echt een leuke hoofdstad. De mengelmoes van geschiedenis, oude huizen, historische baden en de moderne architectuur en kunst maken de stad dynamisch. Je zult je hier niet vervelen.

  Kakheti

  Ten oosten van Tbilisi vind je de regio Kakheti. Van oudsher was dit een eigen koninkrijk. Het glooiende heuvellandschap leent zich uitstekend voor wijnbouw. Dit is dan ook dé regio om te genieten van de zuivere Georgische Qvevrie wijn, die wordt gerijpt in een kleien pot onder de grond. Ook Franse stijl wijnen zijn heerlijk. Het is leuk om verschillende wijnboerderijen te bezoeken en vervolgens te overnachten in het romantische dorp Sighnaghi.

  Kaukasus

  Je mag Georgië eigenlijk niet verlaten zonder een trip naar het machtige Kaukasusgebergte. Het makkelijkst toegankelijk vanuit Tbilisi is de regio Kazbegi. Hoogtepunt, met meer dan 5000 meter hoogtemeters, is de berg Kazbeg. In de valleien in de omgeving is het schitterend wandelen en zelfs een mountainbiketocht kunnen we voor je regelen.

  Een compleet andere Kaukasusregio is Svaneti. Dit berggebied is bezaaid met pittoreske bergdorpjes waar de kenmerkende, middeleeuwse wachttorens nog fier overeind staan. Naast wandelen, kun je hier ook kennismaken met de geheel eigen cultuur van de Svans.

  Tusheti is het minst toegankelijke gebied in de Kaukasus. Dit is voor de echte avonturier, die van de gebaande paden af wil. De weg is alleen open in de zomermaanden, het ene jaar later dan het andere jaar. Je kunt het best mikken op augustus.

  Midden van Georgië

  Rond Koetaisi vind je een grote diversiteit aan landschappen en activiteiten. Je kunt ten noorden van deze stad prachtige kloofwandelingen maken en watervallen zien, terwijl je ten zuiden van Koetaisi verschillende sparesorts vindt, voorzien van heilzame bronwater.

  In dit gebied vind je ook machtige middeleeuwse kastelen. Heel bijzonder zijn de oude steden die in grotten waren uitgehouwen, zoals in Uplistsiche en Vardzia.

  Zwarte Zee

  De Zwarte Zee kust heeft een compleet ander klimaat dan de rest van Georgië. Het is hier eigenlijk altijd vochtig, waardoor het gebied zich goed leent voor theeplantages. De belangrijkste stad hier is Batoemi, een stad met een heel aparte sfeer. De barokke bouwkunst in de oude stad geven een beetje het gevoel van de Franse rivièra, terwijl de hypermoderne bouwwerken daar iets buiten enigszins doen denken aan een oliestaat.

Bekijk bestemming

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Be the first to review “Georgië”