Onze interactieve kaart is niet beschikbaar voor jouw mobiel. Als je een tablet hebt, draai deze dan horizontaal, of bezoek deze website op je computer.
Petra, Jordanië
JordaniëJordaniëJordaniëJordaniëJordaniëJordaniëFoto van Piet van der LaanWadi Rum luchtballon tocht

Jordanië

Gratis!

Bekijk bestemming

Wereldwonder Petra

Jordanië is een land waar de geschiedenis letterlijk in de rotsen gekerfd staat. Hoogtepunt is de verborgen stad in de rotsen, Petra. De combinatie van oudheid, mysterie en schitterend natuurschoon maken een bezoek aan Petra magisch.

Indrukwekkende natuur

Jordanië beschikt over prachtige natuurgebieden. Heerlijk om te wandelen en bijzonder fotogeniek.

Bedoeïenen

De Bedoeïenen zijn de oorspronkele bewoners van Jordanië. Gastvrijheid voor bezoekers zit de Bedoeïenen in het bloed, net als liefde voor de woestijn. Sommigen houden er nog steeds een nomadische levensstijl op na.

Je kunt bij ons terecht voor:
 • Individuele rondreizen
 • Bouwstenen

Hoogtepunten van Jordanië

Jordanië heeft ongelooflijk veel moois te bieden. De 10 hoogtepunten volgens ons:

1. Petra

Petra hoort ongetwijfeld op nummer één in ons lijstje.

2. Wadi Rum

Wij vinden Wadi Rum de mooiste woestijn ter wereld. Je gaat hier op stap met een lokale Bedoeïenengids die er geboren is en slaapt in een Bedoeïenentent. Zo beleef je een ultieme woestijnervaring.

3. Dana

Onbegrijpelijk dat de meeste reizigers (en de meeste reisorganisaties) Dana overslaan. Je kunt hier in stilte genieten van de ongerepte natuur in het nationale park.

4. Jerash

Veel van de Romeinse stad Jerash is fantastisch goed bewaard gebleven. Wie van oudheid houdt zal heel gelukkig worden van een bezoek aan de overblijfselen van deze eens zo belangrijke stad.

5. De King’s Highway

Al in de Bijbel werd de King’s Road genoemd. Slingerend door de bergen is dit de mooiste route die het noorden van Jordanië met het zuiden verbindt. Als klap op de vuurpijl kom je op deze route ook langs kruisvaarderskastelen, zoals Kerak.

6. Dobberen in de Dode Zee

Bijzonder toch? De Dode Zee is zó zout dat je erop kunt blijven drijven. Een heel aparte gewaarwording.

7. Snorkelen of duiken in Aqaba

De schatten van Aqaba bevinden zich onder water. Het koraal dat vlakbij het strand te vinden is trekt kleurrijke tropische vissen aan. Gecombineert met het helderblauwe water maakt dat van Aqaba een perfecte plek om te snorkelen of duiken.

8. Um Qais

Gelegen in het uiterste noordwesten van het land, ontvangen de overblijfselen van de Romeinse stad Um Qais maar een fractie van de bezoekers die je in Petra of Jerash ziet. En dat terwijl Um Qais naast de archeologische opgraving ook nog een prachtige ligging heeft met uitzicht.

9. Jordan Trail

Hadden we al genoemd dat Jordanië een prachtig land is? Hoe is dit beter te ervaren dan door een avontuurlijke hike te maken over de oudste verbindingsroutes van het land. Het mooiste gedeelte van de Jordan Trail vind je tussen Dana en Petra. Maak een meerdaagse wandeltocht met een lokale Bedoeïenengids en ervaar zelf de cultuur en gebruiken van dit oude volk.

10. Modern Amman

Het moderne, cosmopolitische deel van Amman voelt compleet anders aan dan de meer traditionele delen van Jordanië. Probeer eens een waterpijp en een alcoholvrije cocktail (“mocktail”) in één van de hippe barretjes van de stad, onder het genot van live muziek.

Waarom zou je voor Your Planet kiezen als je naar Jordanië wil?

Als je naar een vreemd land gaat met een totaal andere cultuur, dan is het essentieel als je advies krijgt van mensen die weten waar ze het over hebben.  Ons team van reisspecialisten kent Jordanië niet alleen vanuit eigen reiservaring, maar houdt ook van het land, van de mensen, de cultuur en de natuur.

Slapen op plekken waar je niet meer weg wil

We regelen graag bijzondere overnachtingsplekken voor je. Zoals een Bedoeïenentent in de woestijn, een traditioneel guesthouse in een natuurreservaat of een fijn hotelletje op een toplokatie. Lekker bijkomen in een heerlijk vijfsterrenhotel aan het strand kan ook.

Privéchauffeurs of huurauto

Jordanië is heel goed te bereizen met een huurauto, vooral buiten de hoofdstad Amman. Your Planet werkt met een betrouwbare lokale verhuurder met goede voorwaarden en service.

Het voordeel van een huurauto is dat je heel zelfstandig reist en flexibel bent. Zelf rijden kost natuurlijk wel wat meer inspanning dan je laten rijden.

De meerderheid van de reizigers kiest voor een reis met chauffeurs. Je hoeft nergens over na te denken, je kunt niet verkeerd rijden en je kunt ontspannen genieten van al het moois om je heen.

Bovendien kun je een praatje maken met je chauffeur. We krijgen regelmatig complimenten van onze reizigers over ed chauffeurs waarmee we werken. Het zijn geen echte gidsen maar ze kunnen je natuurlijk wel vertellen over het leven in Jordanië.

Lokale partners

Op verschillende plekken in Jordanië werken we met lokale duurzame initiatieven samen. De doelstelling is om de lokale bevolking te laten meeprofiteren van het toerisme. Daarbij wordt er van alles opgezet om de kwetsbare natuur te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties.

Zo zijn er bijvoorbeeld coöperaties opgezet door lokale bewoners in een natuurpark die werk in guesthouses, ecokampen en hotelletjes bieden aan Bedoeïenen. Door daar te verblijven help je niet alleen die Bedoeïenenfamilies aan een inkomen, je zorgt er ook voor dat er minder noodzaak voor hen is om geiten en schapen in het natuurpark te laten grazen. Zo wordt de kwetsbare vegetatie in het park ook beschermd. Twee vliegen in één klap.

Op deze manier kunnen we onze reizigers ook mooiere ervaringen bieden. Het is toch veel leuker om een gids te hebben die is opgegroeid in de omgeving die je bezoekt, dan iemand die vanuit een ander deel van het land afkomstig is.

Waar slaap je?

 • Praktische informatie over Jordanië

  Wat is de beste reistijd? Ieder seizoen geeft zijn eigen charme, maar in Jordanië gelden twee periodes duidelijk als hoogseizoen: lente en herfst. We bespreken alle seizoenen.

  Lente De lente geldt als de mooiste periode. In de vroege lente wil er nog wel regen vallen maar dit is in april meestal voorbij. Doordat er in de periode daarvoor veel regen is gevallen, groeien er veel bloemen in de heuvels. April is voor de hotels dan ook de drukste maand in Jordanië. Je doet er goed aan om voor deze maand vroeg te boeken. Temperaturen in de lente De temperaturen liggen op de meeste plaatsen zo tussen de 20 en 25 graden C. Bij de Dode Zee is het in april meestal zo’n 30 graden C, maar door de hoge vochtigheidsgraad voelt het warmer aan. In Aqaba stijgt het kwik tot een graad of 30 gemiddeld. Doordat het een droge warmte is, is dit voor de meeste mensen nog goed uit te houden.

  Zomer In de zomer wordt het heet. Als je in deze periode wilt reizen dan doe je er goed aan om niet te veel activiteiten te plannen op een dag. Je kunt de warmte iets ontvluchten door de bergen in te trekken en door water op te zoeken.

  Jerash festival ‘s Zomers vind er in de archeologische stad Jerash een cultuur- en kunstfestival plaats. Meestal is dit in juli. In de antieke theaters worden voorstellingen gegeven met dans, muziek en poëzie. Er komen beroemde Arabische artiesten en de organisatie probeert om ieder jaar ook een artiest van wereld faam te laten komen.

  Herfst De herfst is ook een mooie periode. De temperaturen zijn vergelijkbaar met de lente. Oktober geldt als de beste maand. November (zeker de eerste helft) is ook een mooie tijd.

  Winter Je verwacht het misschien niet maar in de winter kan het behoorlijk koud zijn. Dit is ook de periode dat de meeste regen valt. ’s Nachts kan het plaatselijk vriezen, vooral in de woestijn en in de bergen. Sneeuw is ook niet ongewoon. Zelfs in het zuidelijk gelegen Petra valt er wel eens sneeuw. In Aqaba en bij de Dode Zee blijft het het jaar rond lekker warm. Fijn om even wat zonnestraaltjes te pakken.

  Klimaat Jordanië

  De beste tijd voor een rondreis in Jordanië zijn de lente en herfst. Temperaturen zijn dan aangenaam en er valt weinig neerslag. In de winter koelt het af. In Amman kan het zelfs sneeuwen. ’s Nachts kunnen temperaturen, zeker in de woestijn, dalen tot onder het vriespunt.

  temperatuur-tabel-jordanie-www.jouwjordaniereis.nl

  De lente begint in maart. De zomer is heet en droog; temperaturen van 50 ̊C komen voor. Het hoogseizoen loopt van maart tot en met mei en van oktober tot en met november.


  Huurauto vs. chauffeur

  In onze vaste rondreizen bieden we je een keus om zelf te rijden met een huurauto, of om je te laten rijden. Tijdens de groepsreis reizen we met een chauffeur. Onze bouwstenen zijn gebaseerd op rondreizen met een chauffeur, maar het is ook mogelijk om zelf met een huurauto te rijden.

  DSC_9086Huurauto

  Jordanië is een land waar je heel goed zelf kunt rijden met een huurauto. De kwaliteit van de wegen is over het algemeen redelijk tot goed. Men rijdt gewoon aan de rechterkant van de weg.

  Jordanië is niet zo’n groot land. Meestal ben je binnen in een paar uurtjes op je volgende bestemming. En met je eigen auto kun je natuurlijk gemakkelijk uitstapjes maken.

  DSC_9697Je kunt bij je auto een navigatiesysteem huren. Wie het iets avontuurlijker wil houden kan het natuurlijk ook ouderwets met een kaart doen. Af en toe naar de weg vragen kan heel leuke ontmoetingen opleveren. Dan merk je hoe gastvrij Jordaniërs zijn voor vreemdelingen. Mensen nodigen je graag uit voor een kopje thee of rijden je een stukje voor om er zeker van te zijn dat je de goede kant op gaat.

  Chauffeur

  Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je te laten rijden. Je hoeft je dan helemaal nergens druk over te maken, je bent tenslotte op vakantie.

  De meeste afstanden leg je met een privéchauffeur af. Hierdoor hoef je niets aan flexibiliteit in te boeten, onderweg kun je gewoon stops maken als je bijvoorbeeld een mooi fotomoment ziet of een fruitstalletje tegenkomt.

  Je wordt rondgereden door lokale chauffeurs die de omgeving kennen als hun broekzak. Zo leer je gelijk mensen kennen die je kunnen vertellen over hun leven.


  Geld

  Jordaans geld2

  Dinars

  De Jordaanse munteenheid is de Jordaanse Dinar, afgekort tot JD. Bij aankomst op de luchthaven kun je met je internationale pinpas Dinars pinnen.

  De waarde van 1 Jordaanse Dinar is ongeveer gelijk aan 1,30 EUR.

  De eerste munten die Jordanië kende waren Griekse zilveren munten in de 5de eeuw v.Chr. De eerste munten die zijn uitgegeven in het gebied zelf komen uit Petra en werden door koning Aretas II uitgegeven.

  In 1964 werd de Jordaanse Dinar (JOD) ingevoerd.


  Visum

  Paspoort en gratis visum

  Om naar Jordanië te kunnen reizen heb je een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is op het moment dat je Jordanië weer verlaat.

  Bij aankomst op de luchthaven van Amman of Aqaba krijg je een visum. Sinds kort is het visum voor Jordanië gratis voor toeristen die voorafgaand aan de reis een Jordan Pass hebben aangeschaft. De voorwaarde is wel dat je minimaal twee nachten in Jordanië verblijft, anders kost het visum 40 JD.

   

   

  Hoeveel dagen heb ik nodig voor Jordanië?

  Het is ongeveer vijf uur vliegen naar Amman. In de
  praktijk betekent dit dat je ongeveer een dag bezig
  bent om er te komen en ook om weer terug naar
  huis te reizen. Een korte trip van een paar dagen is
  wel mogelijk, maar raden we vanwege de reistijd
  niet aan. Bovendien verdient Jordanië het om er wat
  langer te blijven.
  Jordanië in vogelvlucht
  Als je je puur wilt richten op de highlights, zoals Petra,
  Jerash, Wadi Rum, de Dode Zee en een dag of twee
  aan het strand van Aqaba wilt verblijven, trek dan
  ongeveer een week uit voor je reis.
  Jordanië op je gemak
  Wil je ook wat onbekendere plekken zien, zoals Um
  Qais, Ajloon, de Desert Castles, Azraq, Shaumari, en
  Dana, dan kun je er verschillende dagen aan vast
  plakken. We raden je aan om langer de tijd te nemen
  voor Petra.
  Voor een uitgebreide rondreis kun je best twaalf dagen
  uittrekken. Wil je daar nog een paar dagen strand
  aan vastplakken dan kun je je reis uitbreiden naar
  twee weken.

   

  Wat zijn de culturele verschillen?

  Jordanië is een land met andere culturele tradities
  dan wij in Nederland en België kennen. Als gast van
  het land is het fijn om op de hoogte te zijn van de
  culturele verschillen zodat je je hierop kunt voorbereiden.
  Zo krijg je een beter begrip voor de mensen en hoef
  je niemand onbedoeld voor het hoofd te stoten.
  Oproep tot gebed
  Het grootste deel van de bevolking in Jordanië is
  Moslim. Vrome Moslims horen zich vijfmaaldaags tot
  Mekka te keren voor een gebed. Dit gebeurt op
  gezette tijden gedurende de dag, maar ook ‘s nachts.
  Heel handig is dat Moskeeën via luidsprekers een
  oproep doen tot gebed. Zo hoef je als Moslim niet
  de hele tijd op je klok te kijken. Soms zingt de Imam
  live door de krakende luidspreker maar vaak ook
  wordt een bandje opgezet. Overdag hartstikke
  sfeervol, maar ’s nachts wat minder comfortabel als
  je als niet-Moslim gewoon door wilt slapen. Neem dus
  oordoppen mee.
  Alcohol
  Het is Moslims niet toegestaan om alcohol te nuttigen.
  Restaurants serveren daarom meestal geen alcohol.
  Hotels die westerse gasten ontvangen hebben vaak
  wel een bar waar alcohol geschonken wordt.
  Overigens kun je op veel plaatsen heerlijke “Mocktails”
  krijgen, cocktails zonder alcohol.
  Er zijn ook wel winkels waar alcohol verkocht wordt.
  Bijvoorbeeld in Aqaba en in Madaba. In Madaba
  wordt door Christelijke Arabieren wijn geproduceerd
  die het proberen waard is (bijvoorbeeld Mt. Nebo en
  Holy Land).
  Over het algemeen wordt het als niet kies beschouwd
  om een Moslim een glas alcohol aan te bieden.
  Sommige Moslims nemen er ook aanstoot aan als
  je in het zicht alcohol nuttigt. Als je dus een in de winkel

  gekochte fles wilt aanbreken, kies dan een plek waar
  je dit discreet kunt doen.
  Gastvrijheid
  Eén van de culturele gebruiken die de Bedoeïenen
  hebben weten te behouden is hun legendarische
  gastvrijheid. Waar je ook komt, regelmatig zul je worden
  uitgenodigd voor een kopje zoete Bedoeïenenthee.
  Je kunt die thee gerust accepteren, het is geen middel
  om je over te halen om iets te kopen. Het wordt
  natuurlijk wel gewaardeerd als je iets koopt, maar je
  hoeft je hier zeker niet toe verplicht te voelen.
  Roken
  In Jordanië geldt geen rookverbod. Dat betekent dat
  er in restaurants regelmatig gerookt wordt. ’s Avonds
  is het heel normaal om een hubbly bubbly, of Nagileh
  pijp te bestellen. Dit is een waterpijp waarmee gearomatiseerd
  tabak wordt gerookt. Appelsmaak is een
  favoriet. Drink er een non-alcoholische Mojito bij, en
  je bent helemaal ingeburgerd in het hippe nachtleven
  van Amman.
  Heb je veel last van een rokerige omgeving, kies dan
  voor een restaurant waar je in de buitenlucht kunt
  zitten. In de lente, zomer en vroege herfst is het
  ’s avonds warm genoeg om buiten te kunnen eten.
  Vrouwen
  De positie van vrouwen is in Jordanië aan het
  verbeteren. In welgestelde kringen krijgen vrouwen
  tegenwoordig veelal dezelfde kansen op een
  opleiding en op werk als mannen. In de lagere
  economische klasse krijgen de meeste meisjes die
  kansen echter niet.

  Vaak blijven meisjes analfabeet. Daarmee wordt hun
  kans op werk, en daarmee een eigen inkomen,
  nagenoeg nihil. Veel vrouwen zijn daardoor compleet
  afhankelijk van hun man.

  Er zijn wel veel initiatieven om vrouwen zelfstandiger
  te maken. Koningin Noor en Koningin Rania hebben
  ieder projecten opgestart in dorpen waar de werkloosheid
  hoog was. Hier hebben de vrouwen geleerd
  om allerlei handwerkproducten te maken.
  Deze worden vervolgens verkocht in coöperatieve
  winkels. Zo verdienen de vrouwen hun eigen geld.
  We moedigen je aan om zo’n project te bezoeken.
  Je kunt de vrouwen aan het werk zien en mooie
  souvenirs bij ze kopen. Met de hulp van je gids kun
  je ook gesprekken aangaan met de dames.
  In Petra bieden wij je ook de mogelijkheid om een
  avond bij een gezin thuis te eten. Jordanië kent
  geweldige thuiskoks. Maar meestal mogen deze
  moeders niet buitenshuis werken. Gelukkig mag je
  als gast wél op bezoek komen. Je kunt zo kennis maken
  met het reilen en zeilen van een Jordaans gezin.
  Het geld dat hiermee verdiend wordt gaat rechtstreeks
  naar de vrouwen toe. Zo help je hen aan een
  eigen inkomen en een betere positie.
  Kledingadvies voor vrouwen
  De meeste Jordaanse vrouwen bedekken met hun
  kleding hun hele lichaam. In de steden zie je wel
  jonge meiden in strakke spijkerbroeken en met
  strakke tops maar buiten de steden dragen vrouwen
  meestal losse kleding die de contouren minder zichtbaar
  maakt.
  Bijna alle vrouwen dragen een hoofddoek. Christelijke
  vrouwen laten hun haar wel onbedekt. Van westerse
  vrouwen wordt niet verwacht dat zij een hoofddoek
  dragen. Als je als vrouw een Moskee wilt bezoeken,
  zorg dan wel dat je correct gekleed gaat. Dat betekent
  haar, armen en benen bedekt.
  We raden je aan om je kleding vooral te kiezen op
  basis van waar jij je prettig bij voelt. Voor de meeste
  vrouwen betekent dit dat ze zich in Jordanië iets
  bedekter kleden dan ze misschien op vakantie in
  Zuid-Europa zouden doen. Voor jurken, rokken en
  korte broeken raden we aan om de lengte op of
  onder de knie aan de houden.

  We raden ook aan om de schouders bedekt te hebben.
  Het is ook heel prettig om een luchtige sjaal mee
  te nemen waarmee je je eventueel meer kunt
  bedekken als je je “te naakt” voelt.
  Kledingadvies voor mannen
  Jordaanse mannen zul je niet vaak in een korte broek
  zien lopen. Als je je wilt aanpassen aan de lokale
  mode dan kun je het beste luchtige, lange broeken
  meenemen. Open sandalen zijn in de stad ook niet
  erg modieus.
  Zwemmen
  Mannen en kinderen zwemmen in Jordanië gewoon
  in zwemkleding. Voor vrouwen is dit ongepast.
  Jordaanse vrouwen gaan volledig gekleed het water
  in. Als westerse vrouw voelt het niet prettig om daar
  dan in bikini naast te gaan zitten.
  Zwemmen kun je als vrouw daarom beter niet bij
  het openbare strand doen, maar op één van de
  privéstranden of in het zwembad van de luxe hotels
  in Aqaba.
  Reizen met kinderen
  Wie met kinderen reist heeft overal een streepje voor.
  Kinderen zijn in Jordanië het grootste geluk dat een
  getrouwd stel kan overkomen. Je zult merken dat
  veel mensen die je tegenkomt kleine dingetjes doen
  om je kinderen extra welkom te laten voelen.

   

Wat kun je bijboeken?

Deze bouwsteen heeft een vast reisprogramma zonder extra excursies.
Bekijk bestemming

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Be the first to review “Jordanië”