Fjorden & hooglanden IJsland – 15 dagen op privébasis

Uitzicht over de Westfjorden © Mariska van de Vosse

Verborgen parels van IJsland

IJsland is één van de meest ruige landen van Europa. In deze afwisselende reis ontdek je de verborgen parels: de desolate Westfjorden en de indrukwekkende binnenlanden. Een dramatisch kleurenspektakel van hoge bergtoppen, stille baaien, natuurlijke warmwaterbronnen, pittoreske vissersdorpjes en ruige fjorden.

Zeker in de zomer, wanneer de zon niet ondergaat, is dit een ware droomreis.

Het einde van de wereld-gevoel

Ben jij wel in voor dat ”einde van de wereld”-gevoel, dichtbij huis? Als je wil ontmoet je bijna geen mens. En ontmoet je alsnog locals? Dan nemen ze je graag mee met hun saga’s en verhalen over vervlogen tijden.

Ga op pad en geniet onderweg van waanzinnige vergezichten. Uiteraard doe je ook hoogtepunten aan als Snaefelsnes, Reykjavik en de Gouden Cirkel.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan alle bijzondere flora en fauna. Wat dacht je van zeevissen en walvissen spotten met een lokale gids? Ook heb je veel kans om oog in oog te staan met  die leuke papegaaiduikers en luierende zeehonden.

We mogen weer naar IJsland! Het reisadvies is nu code geel.

IJsland buiten de gebaande paden

In deze complete reis met accommodaties en 4X4 huurauto ontdek je de indrukwekkende landschappen en onontdekte parels in het Westen en de binnenlanden van IJsland. Deze reis is perfect in de zomer, wanneer de unieke Westfjorden en wonderlijke hooglanden van IJsland begaanbaar zijn.

Met Your Planet verblijf je in kleinschalige accommodaties op bijzondere locaties. De ene keer slaap je in een ‘’farmstay’’ en de andere keer in een comfortabel guesthouse.

Tijdens de reis heb je uitgebreid de tijd om de wonderschone natuur te bewonderen en te genieten van avontuurlijke activiteiten zoals wandelen, kratertochten en canyoning. Ontspannen kun je naderhand in de heerlijke natuurlijke warmwaterbronnen.

Deze rondreis is ideaal voor natuurliefhebbers en enthousiaste wandelaars die liever langzaam reizen buiten de geijkte routes op IJsland. De route is daarvoor ook zeer geschikt voor een tweede keer IJsland.

Prijs per persoon voor 15 dagen IJsland

€ 2116 per persoon, op basis van 2 personen

Inclusief in de reis

 • Alle overnachtingen in bijzondere accommodaties op basis van een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer, inclusief ontbijt
 • Huurauto, 4X4 Dacia Duster of soortgelijk
 • Transfers per shuttlebus van Keflavik naar Reykjavik bij aankomst en vertrek
 • Veerboot van Stykkisholmur naar Brjanslaekur
 • Bootexcursie walvistocht, inclusief zeevissen

Interesse?

Bel ons tijdens kantooruren op +31(0)35-7724396 of vraag een offerte aan en/of stel een vraag via onderstaande knop.

Stel een vraag of vraag een offerte voor IJsland aan

Exclusief:

 • Internationale retourvlucht
 • Boekingkosten á € 40 per boeking
 • Entreegelden, waar toepasselijk
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Overige maaltijden
 • Calamiteitenfonds á € 2,50 per boeking

Programma in ’t kort

Dag 1 reis richting Borgarfjordrur
Dag 2 schiereiland Snaefelssnes
Dag 3 Snaefelssnes
Dag 4 Veerboot naar de Westfjorden
Dag 5 Látrabjarg & walvistocht
Dag 6 Arnarfjordur & Dynjandi
Dag 7 Isafjördur &
Dag 8 Via Holmavik naarHvammstangi
Dag 9 Noord-IJsland via schiereiland Vatnsnes
Dag 10 Kjölur hoogland route
Dag 11 geothermisch gebied Kerlingarfjöll
Dag 12 de Gouden Cirkel
Dag 13 Reykjavik
Dag 14 Reykjavik
Dag 15 vertrek huiswaarts

Individuele rondreis

Dit is een individuele rondreis. Dat betekent dat je de reis maakt met je partner, familie of vrienden. De reis is op basis van zelf rijden met huurauto; een Dacia Duster of soortgelijk. De prijs is afhankelijk van het aantal deelnemer aan de reis. Genoemde prijs per per persoon op de website is op basis van twee deelnemers.

Optioneel is de reis naar wens aan te passen

De meerprijs voor kamers met een privébadkamer tijdens de gehele reis is €452,- per persoon. Dit is met uitzondering van de berghut bij Hveravellir, daar is geen accommodatie met privébadkamer.

Ook kan de reis naar wens worden ingekort of verlengd. Daarnaast kunnen wij nog meer bijzondere excursies organiseren op deze route. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Terug naar overzicht IJsland

Dag 1: Aankomst IJsland & fjord Borgarfjordur

Bij aankomst op luchthaven Kevlavik in het zuiden van IJsland ontvang je je huurauto. Je gaat onderweg naar fjord Borgarfjordur. Zodra je in de auto stapt bevind je je direct in een andere wereld. Vanaf de lucht zag je het al, maar de luchthaven bevindt zich op een landtong bezaaid met vulkanen en lavavelden.

Tijdens deze reis geldt echt dat de reis belangrijker is dan de bestemming. Je rijdt dwars door de uitgesleten rotsformaties en groene of zwarte velden. Adembenemend. Uiteindelijk kom je uit bij het water en sta je oog in oog met het eerste fjord van deze reis: Borgafjordur. In de inham bevinden zich vele kleine onbewoonde eilandjes. Een prachtig gezicht.

Je verblijft in de buurt van het fjord.

Borgarfjordur © Jay.Kumar

© Jay.Kumar


Dag 2: Bergen & bronnen

Watervallen van Hraunfossar

Vandaag bezoek je natuurreservaat Hraunfossar met één van de mooiste watervallen van het land. Vanuit het lavaveld ontspringen duizenden stroompjes in de rivier eronder, over een ruimte van wel honderden meters. Een waar spektakel.

Hraunfossar waterfalls © Henrique Vicente

© Henrique Vicente

Deildartunguhver thermale bron

Onderweg raden we je aan om te stoppen bij Europa’s grootste en meest sterke thermale bron, de machtige Deildartunguhver. Om de dag goed te starten neem je een duik in de thermische spa Krauma die zich ernaast bevindt.

Beroemd Snaefellsnes

Reis vervolgens verder in de richting van het mystieke schiereiland Snaefellsnes. Dit wordt ook wel Klein IJsland genoemd vanwege de enorme diversiteit op een klein oppervlakte. Je reist langs vulkanen, lavavelden, watervallen, groene heuvels, grillige kleurrijke bergen, fjorden en kliffen aan zee.

Kirkjufell – de mooiste berg

Bezienswaardigheden te over dus. Vandaag heb je de tijd om de beroemdste meest gefotografeerde berg te aanschouwen: Kirkjufell. De berg in de vorm van een tovenaarshoed ziet er nog magischer uit bij zonsondergang bij de driekoppige waterval. Sla daarnaast het zwart-groene lavaveld Berserkjahraun niet over.

Je verblijft op het schiereiland Snaefellsnes.

Bezoek Kirkjufell mooiste berg ijsland

Dag 3: Het beroemde schiereiland Snaefellsnes

Neem vandaag de tijd om het Zuid-Westen van Snaefellsnes te bezoeken.

Nationaal Park Snaefellsjökull

Het Nationale Park Snaefellsjökull is een van de meest geliefde locaties van IJsland. De gigantische, 700.000 jaar oude stratovulkaan met gletsjer domineert het schiereiland. Jules Verne gebruikte de vulkaan al in zijn boek ”Reis naar het middelpunt van de aarde”. Er zijn dan ook verschillende lavagrotten die je nog steeds kunt bezoeken.

Avonturiers raden wij aan om de beroemde lavagrot Vatnshellir te bezoeken. Daarnaast zijn er diverse gave activiteiten te ondernemen in het park: zoals een gletsjerwandeling en een tocht met een zogenaamde “snowcat’’.

Kustroute

Geniet verder van een verkenning van de lavakust tussen Arnarstapi en Hellnar, waar verschillende fascinerende rotsformaties uit de oceaan oprijzen. Neem daarna een bezoek aan de prachtige baai van Djúpalónssandur en Drítvík, en verken de oude handelsroute over het met varens bedekte lavaveld Búdarhraun.

Je overnacht op Snaefellsnes.

Búdarhraun © finnur.malmquist

© finnur.malmquist


Dag 4: Boottocht naar de Westfjorden

Het is zover! Vandaag neem je de veerboot vanaf Skykkisholmur naar de Westfjorden dwars door een baai met ruige kliffen. Skykkisholmur wordt ook wel ‘dorp met de duizend eilanden’ genoemd. Je ziet de onbewoonde eilandjes tijdens de tocht overal oppoppen. Houd er rekening mee dat deze veerboot niet elke dag vaart. Wij zoeken dit graag voor je uit.

De onontdekte Westfjorden

Met elke kilometer voel je de stilte en sereniteit om je heen versterken. De desolate landschappen van de Westfjorden worden ten onrechte vaak overgeslagen. Het zou slecht te bereiken zijn en mensen slaan het vaak over wanneer ze het “standaard rondje” maken.

Maar goed ook! Want daardoor is dit deel van IJsland nog steeds een van de minst bezochte gebieden met een heel eigen cultuur én sfeer. Als je wil zou je kunnen verdwalen in de waanzinnige landschappen zonder iemand tegen te komen. Waar beleef je dat nog in Europa?

Uitzicht over de Westfjorden © Mariska van de Vosse

© Mariska van de Vosse

Een splinternieuwe reisroute

De Westfjorden liggen vrij afgelegen in de “kop” van IJsland.

Sinds 2020 is er een nieuwe tunnel gebouwd waardoor het gebied nu het gehele jaar goed te bereiken is. Hierdoor ontstaat een fantastische Westfjorden-route van 950 kilometer langs alle hoogtepunten van het gebied. Wees er dus snel bij om een deel van deze onontdekte parel nog in zijn pure desolaatheid te aanschouwen.

Fjordenlandschap

Er is zoveel te zien! De eindeloze uitzichten over de dramatische fjordeninhammen maken dit landschap extra speciaal. Overal waar je kijkt worden uitzichten omlijst met schitterend water.

De kustlijn van dit fjordengebied beslaat bij elkaar 80% van het hele land. Dit geeft een extra gevoel van vrijheid. Het kleurenpalet van het landschap tekent nóg mooier tegen de heldere tinten van de golven en hemel.

Uniek rood strand

Vervolg je reis naar het indrukwekkende rode strand van Raudisandur. Wandel over het zachte zand van de maagdelijke kustlijn en geniet van de uitzichten bij het Franse strandbarretje.

Vanaf hier reis je door naar het lieflijke vissersdorpje Bildudalur. Vlakbij Patreksfjördur zal je de nacht spenderen.

Dag 5: Dag van fauna: zeevissen, en papagaaiduikers & walvissen spotten

Papagaaiduikers spotten op de Látrabjarg klif

Een must is vandaag de populaire klif van Látrabjarg in Hvallátur. Je wandelt langs de steile kustlijn naar de grootste vogelrots van Europa waar miljoenen zeevogels broeden, waaronder de kleurrijke en charmante papegaaiduiker.

Van mei tot en met augustus heb je de meeste kans om ze te spotten. Ga eens een tijdje zitten en je ziet allemaal bijzondere vogelsoorten voorbij vliegen zoals alken, zeekoeten, Noordse stormvogels en jan-van-genten. Als je goed stil zit kun je ze van vrij dichtbij benaderen voor mooie close-up foto’s.

Naderhand maak je nog een stop bij de meest Westelijke vuurtoren van Europa, bij de weidse baai van Breidavik. De uitzichten zijn fantastisch.

Ontmoet de papegaaiduikers op IJsland

Zeehonden, walvissen en vissen

In de middag staat je een avontuur te wachten. Je gaat met een lokale, ervaren gids en kapitein op een kleinschalige walvistocht door de Arnarfjordur-fjord.  Met het kleine schip hoef je slechts 20 minuten te varen en je bent al op de locatie waar de machtige walvissen te vinden zijn.

Terwijl je deze immense dieren voorbij ziet zwemmen en hun prachtige vinnen omhoog ziet spatten, wordt je verbluft door het decor van de fjorden. Deze worden niet voor niets ook wel de “Westfjorden Alpen” genoemd. Een waar kippenvel moment. Kijk goed om je heen, want in deze baai worden ook regelmatig dolfijnen, walvishaaien en orka’s gespot!

Wanneer je terug vaart richting de kust krijg je de kans om de rijke visgronden van het fjord te ontdekken. Je kunt je geluk beproeven met het vangen van kabeljauw, schelvis of andere soorten. Je bent van harte welkom om je vangst mee te nemen naar je huisje, waar je hem heerlijk kunt grillen.

Je verblijft wederom in de omgeving van Patreksfjördur.

 

Dag 6: Het machtige landschap van de Westfjords

Wat is het hier toch heerlijk om te rijden. Grillige bochten wisselen zich af met flinke hoogteverschillen. De uitzichten om elke bocht zijn weer anders.

rijden in de westfjorden van IJsland rondreisHet mooiste fjord van het Westen: Arnarfjördur

Je reist heuvelopwaarts en steekt verschillende bergen over tot je Arnarfjördur bereikt. Dit fjord is de op één na grootste en mooiste van de Wesfjorden vanwege de diversiteit in landschappen die je in een blik kunt vangen.

De hoogste berg stijgt tot net onder de 1000 meter. Deze berg, de Kaldbakur, is beroemd in IJsland. De nationale held Jon Sigurdsson is hier namelijk geboren. Hij was de leider van de IJslandse onafhankelijkheidsbeweging, toen IJsland nog onderdeel was van Denemarken (tussen 1918 en 1944).

De Kaldbakur en het Arnafjördur-fjord komen ook in menig folklore voor. Er wordt namelijk gezegd dat dit gebied de meeste mythische wezens bezit van het hele land. Je kunt het je zo voorstellen als je door het bijzondere landschap rijdt..

De donderende Dynjandi waterval

Tussen de bergen genesteld bevindt zich de indrukwekkende waterval Dynjandi. Wat een kracht en een geluid! De naam betekent niet voor niets “de donderende waterval”.

Je rijdt nog iets verder en verblijft in de buurt van Isafjördur.

Dynjandi waterval westfjorden rondreis IJsland

Dag 7: Het “einde van de wereld”-gevoel

Rijd langs de kust verder naar het noordwesten. Het vlakke, ononderbroken landschap met zijn scherpe kliffen en inhammen zijn een fantastisch decor voor een prachtige wandeling. Het landschap wordt verder gedomineerd door zand, grassen, berkenstruiken en kleurrijke boerderijen.

Dit deel van IJsland wordt wel eens vergeleken met de desolaatheid van zijn Noordelijke broer, Groenland.

Het Maritiem openluchtmuseum

Bij het dorpje Bolungarvik ervaar je pas echt het “einde van de wereld”-gevoel. Bezoek het openluchtmuseum om een gevoel te krijgen van het soms harde leven dat de vissers hier leiden.

Rijd de Bolafjall berg op naar het radarstation dat hier bovenop gebouwd is. Je hebt vanaf hier een adembenemend uitzicht op de fjorden om je heen.

Bolungarvik museum © Barry Marsh

© Barry Marsh

Heerlijk relaxen

Stop naderhand bij het dorpje Reykhólar, dat bekend staat om zijn warmwaterbronnen. Een stop bij een spa is hier een must.

Centrum van de Westfjorden: Isafjördur

Isafördur is een leuk stadje met gekleurde, houtgesneden huizen. Het is de grootste stad in de streek.

Bezoek hier het streekmuseum over het leven in de Westfjorden en geniet van één van de beste restaurants van IJsland, in een oud havengebouw. Ook het kleinste consulaat van de wereld, het Deense, is leuk om te bekijken. Maak tot slot een stop bij het luchthaventje, waar kleine lijnvliegtuigen opstijgen naar Reykjavik.

Tip: het centrum is perfect om souvenirs te scoren. Handgemaakte wollen truien of lokale lekkernijen zijn er in de schattige boetiekwinkeltjes in overvloed.

Isafjordur © CarolienC

© CarolienC

Boottocht naar verlaten schiereiland Hornstrandir

Nog in voor een avontuur? Dan kun je vanuit Isafjördur per boottrip naar het verlaten schiereiland Hornstrandir. Er zijn mogelijkheden om hier te kamperen bij een verlaten nederzetting. Vraag ons ernaar als je hier interesse in hebt.

Je verblijft in de buurt van Isafjördur.

Dag 8: Saga’s en heksen van het Westen

Cultuur van de Westfjorden

Maar 2% van de IJslanders woont in dit gebied van IJsland. De combinatie van grillige landschappen, het klimaat en het feit dat het tot recentelijk slecht te bereiken was, maakten dat de bewoners op elkaar aangewezen waren en zijn. Dit heeft geleid tot een fijne, hechte community.

Land van saga’s

Door het harde leven met alle ruige elementen van het landschap hebben de fjordenbewoners een heel eigen cultuur en levensstijl opgebouwd die flink verschilt van de rest van IJsland. Ter plekke wordt deze levensstijl ook wel de “Westfjordenmanier” (vrij vertaald) genoemd.

Naast dat het harde werkers zijn, staan deze mensen ook bekend om hun relaxte leven dat niet om de klok draait en hun sterke groepsgevoel. Iedereen helpt elkaar.

Geen wonder dat deze pioniers bijzondere avonturen meemaakten en fantastische verhalenvertellers werden. Dit zit nu echt in het DNA van de mensen. Klets met een local en de mooiste verhalen, mythes en saga’s komen naar boven. Er zijn ook veel boeken en dichtbundels te vinden met de mooiste verhalen die van ouder op kind worden doorgegeven sinds de eerste bewoners van IJsland.

Je kunt daarnaast meerdere musea vinden in dit gebied over de cultuur van de Westfjorden en de saga’s.

Heksenmuseum

Een andere interessante stop is het kleine heksenmuseum van Hólmavik. Je leert hier meer over de invloed van tovenarij en de tijd van de heksenvervolging in dit gebied. De machtige heksen en tovenaars worden hier ook wel strandit genoemd. Het museum is niet geschikt voor angsthazen. Demonen, rituelenstenen van de Vikingen en zombies komen onder andere aan bod, net zoals een onzichtbare jongen.

Voor de waaghalzen

De dag afsluiten met een kick? Vanaf de herfst van 2021 is de Bolungarvik brug geopend. Deze glazen brug staat op een fantastisch uitzichtpunt helemaal rechts bovenin de Westfjorden. Je krijgt het gevoel alsof je in de vrije lucht hangt terwijl je uitkijkt over de enorm steile kliffen. Durf jij het aan?

Je verlaat de westfjorden en rijdt over Ringweg 1, die heel IJsland rondgaat. Je accommodatie bevindt zich nabij Hvammstangi.

Dag 9: Rondje schiereiland Vatnsnes

Vandaag heb je de gelegenheid om weer een bijzonder stukje IJsland te verkennen. Vatnsnes is een schiereiland dat weer een compleet ander karakter heeft dan de Westfjorden.

Hunathing

Sappige grandlanden maken Vatnsnes ideaal graasgebied voor schapen. Bij Hunathing kom je langs een schapenkraal. In september worden de schapen hier bijeengedreven. Er wordt een heel feestelijk evenement van gemaakt.

Zeehondenrotsen

Verder naar het noorden rijdend, kom je langs verschillende zeehondenrotsen. Vanaf de kant kun je de zeehonden zien zonnebaden op de rotsen.

In Geitafell vind je een goed visrestaurant met lokaal gevangen vis en uistekende vissoep.

Ontspannende zeehond Westfjorden

Hvitsekur

De beroemdste plek van Vatnsnes is zonder twijfel de Hvitsekur rots. Deze grillig gevormde, eenzame rots lijkt net een dinosaurus of een draak die drinkt van de zee. De naam dankt deze rots aan de witte zoutaanslag; Hvitsekur betekent ‘wit shirt’.

Er is een uitzichtpunt bovenop de rotsen, maar je kunt ook een pad naar beneden volgen en de rots vanaf het strand bekijken.

Je verblijft in dezelfde accommodatie nabij Hvammstangi.

Vogelrots in Hvitsekur

Dag 10: Op avontuur in de kleurrijke hooglanden van Kjölur

Je rijdt steeds hoger de binnenlanden in. De wereld lijkt nog verder achter je. De geluiden verstommen. Je vervolgt je reis langs de prachtige Kjölur hooglandroute. Deze route staat bekend als één van de meest unieke hooglandroutes van IJsland en loopt dwars door het ruige Westelijke deel van het land.

Het asfalt houdt hier op, je rijdt over een hobbelige zandweg. Met je 4X4 auto ploeg je hier zonder problemen doorheen.

Houd er rekening mee dat deze route geopend is tussen juni en september. De rest van het jaar is deze gesloten vanwege de vele sneeuwval en wind.

Langjökull gletsjer

Schapen op de Kjolur weg © mifl68

© mifl68

Je begint de route direct al met een hoogtepunt, de één na grootste gletsjer die er op IJsland te vinden is, de Langjökull. De naam betekent dan ook “lange gletsjer’’. Je waant je in een sprookjesachtige wereld tussen de ijsgrotten en besneeuwde heuvels. Je hebt zelfs de mogelijkheid om de binnenkant van de gletsjer te bezoeken met een excursie.

Wandeling lavaveld Kjalhraun en de krater van Strýtur

Nog zin in een stevige wandeling? Dan ga je op pad naar het woeste lavaveld Kjalhraun en de schilvulkaan Strýtur met een krater van wel 1 kilometer.

Heetwaterbronnen van Hveravellir

Tijd om volledig tot rust te komen; bij het beroemde geothermische gebied en natuurreservaat Hveravellir kun je namelijk heerlijk relaxen in verschillende heetwaterbronnen. De omgeving is ongerept en werkelijk prachtig. Interessant om te bedenken dat deze vallei vroeger de schuilplaats was voor IJslandse bendes en dieven. De bewoners kunnen je weer mooie verhalen hierover vertellen.

Wat een perfecte afsluiting van de dag, want je overnacht ook in de buurt van Hveravellir.

Hveravellir © benontherun.com

© benontherun.com

Overnachting in een berghut

De enige accommodatie in dit afgelegen gebied is een eenvoudige berghut. Je slaapt in een tweepersoonskamer, met opgemaakte bedden, dus je hoeft zelf geen slaapzak mee te nemen. Toiletten en douches bevinden zich in een apart gebouw.

Voor een maaltijd kun je terecht in het restaurant.

In de natuurlijke geothermische poel bij de berghut kom je volledig tot rust. Geniet van het warme water in het hart van IJsland.

Dag 11: Geothermale krachten van het Zuiden

Hveradalir geothermal area

We raden je aan om zelf de wandeling te doen naar Hveradalir, het is ook mogelijk om het gebied te bereiken met een 4×4 jeep. Doordat de aardkost in dit gebied zo dun is, is er veel vulkanische activiteit te vinden in de omgeving. Dat zorgt voor fantastische beelden.

Kleurrijke bergen van Kerlingarfjöll

Reis verder naar Kerlingarfjöll. Dit is één van de meest opvallende bergen van IJsland door de kleurrijke ryoliet pieken, de dampende vulkaanrook en de kleine verdwijnende gletsjers.

Gulfoss waterval

Nog even rijden en je komt aan in de beroemde Gouden Cirkel van IJsland.

Je eindigt vandaag bij de adembenemend mooie Gullfoss Waterfall (ook wel de gouden waterval). Geniet van het uitzicht op de enorme kloof en zie met eigen ogen hoe het neerstortende water tegen de rotsen klotst. Zodra de zon begint te schijnen ontstaat er een prachtige regenboog boven het water, geweldig!

Gulfoss Gouden Waterval IJsland

Geysir & Strokkur

Sluit de dag af met wat actie. Je bezoekt het geisergebied Haukadalur. Eerst zie je een grote waterbubbel vormen, die komt tot uitbarsting en stuwt de waterstraal met een enorme kracht omhoog. Vooral Strokkur is fantastisch. Deze geiser spuit elke 8 minuten zo’n 20 meter water omhoog uit de aarde!

Er is ook een bezoekerscentrum waar uitleg gegeven wordt over hoe geisers werken.

Je verblijft een nacht in de buurt van Geysir.

Geysir Strokkur Gouden Cirkel IJsland rondreis

Dag 12: Thingvellir en Reykjavik

Je sluit vandaag de dag af in Reykjavik. Onderweg zijn er verschillende plekken om te bezoeken.

Cave People

Onder een overhellende rots vind je huisjes van de ‘cave people’. Begin 20e eeuw maakten IJslandse families hier hun huis. Het huis bestond gedeeltelijk uit een grot en gedeeltelijke uit een houten aanbouw. Een gids kan je rondleiden en heeft prachtige verhalen te vertellen.

Laugarvatn Cave People in IJsland

Thingvellir National Park

De volgende stop op de route is Thingvellir (Þingvellir), ook onderdeel van de Gouden Cirkel. Op deze plek hebben tectonische krachten het landschap gevormd. Je kunt zien dat de aardkorst hier uit elkaar getrokken wordt, met een kloof tot gevolg.

Je kunt een wandeling maken door de kloof naar een kleine maar fraaie waterval.

De plek is ook van groot historisch belang. De IJslanders waren de eerste in het Middeleeuwse Europa die een democratie vormden. Hier in Thingvellir kwam men bijeen in de Allthing, een vergadering waarin wetten werden gemaakt en er werd rechtgesproken.

Thingvellir IJsland

Reykjavik

Je sluit de dag af in de hoofdstad Reykjavik. Je kunt de korte route nemen of een kleine omweg nemen langs de dampende bronnen van Hveragerdi. Je vind hier veel kassen, die met natuurlijke aardwarmte op temperatuur gehouden worden.

Je verblijft in Reykjavik in een centraal gelegen hotel.


Dag 13: Modern Reykjavik

Vandaag lever je je auto in en ga je op verkenning in de hoofdstad van Reykjavik. Ondanks dat het één van de jongste en kleinste hoofdsteden van Europa is, voel je de kosmopolitische, eigen sfeer van een Scandinavische hoofdstad.

Hallgrimskirkja en Harpa

Je wandelt door de pittoreske straatjes, met veel lokale boetiekjes, langs iconische bouwwerken als übermodern concertgebouw Harpa. Beklim daarna de architectonische Hallgrimskerk, gemodelleerd naar de basalt-kolommen in het land, voor een 360° uitzicht over de kleurrijke stad en de omliggende bergen.

Uitzicht Reykjavik vanuit de Hallgrimskirkja IJsland rondreis

Als muziek in de oren

Wist je dat de muziekcultuur ook erg belangrijk is in IJsland? Muziek heeft een diepgewortelde traditie vanaf de veertiende eeuw in IJsland. Zingen wordt vandaag de dag gezien als een onderdeel van taalonderwijs en IJslandse kinderen krijgen vanaf dat ze peuter zijn al dagelijkse muziek- en zanglessen. In Reykjavik zijn alle muziekstromen wel vertegenwoordigd. Er zijn talloze bars met live muziek waar je deze onder het genot van lokale hapjes kunt genieten. Een perfecte manier om de dag mee af te sluiten.

Dag 14: Cultureel Reykjavik

Cultuurliefhebbers kunnen via de Reykjavik Culture Walks app een mooie route samenstellen in de stad.

Wil je wat meer diepgang? Ga dan met de fiets op pad met een lokale gids die je begeleid langs de hoogtepunten van de stad en je uiteraard graag informeert over de verhalen van de stad. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Onze favoriete musea

De hoofdstad staat bol van de musea. Of je nou geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst of cultuur, er is voor ieder wat wils.

Wie dieper in de IJslandse geschiedenis met water wil duiken gaat naar het maritiem museum van Reykjavik óf het Viking museum in Reykjanes. Ook het sagamuseum is een van onze favorieten in de stad.

Sun VoyayerWinkelstraat in Reykjavik IJsland rondreis

In de zomer gaat de zon nooit helemaal onder, dus is er een lange dag vol vertier! Schemertijd is de perfecte tijd om het bijzondere moderne kunstwerk de Sun Voyayer te bewonderen.

De avond kun je verder prima tegemoet gaan in een van de vele culinaire hotspots in de stad. Sluit de avond af met een proost in een van de gezellige bars. Op een onvergetelijke reis!

Dag 15: Vertrek

Op de laatste dag vertrek je per shuttlebus naar de luchthaven van Keflavik. Je reis zit er alweer op.

Met een rugzak vol nieuwe herinneringen en verkwikt door al die tijd in de buitenlucht, stap je het vliegtuig in op weg naar huis.

Reizen door IJsland

Bij deze individuele reis maak je een uitgebreide rondreis door IJsland per huurauto.


Reistempo

De route volgt de ringweg van IJsland met als aanvulling het Snaefelssnes schiereiland. Er zit een enkele dag bij waarbij je een wat langere afstand rijdt, maar op de meeste dagen valt het erg mee. De langste afstand die je aflegt duurt ongeveer vier uur op één dag.

Op de plekken waar veel te zien is, verblijf je twee nachten. Zo hoef je niet iedere dag je koffer in en uit te pakken, wat ook rust geeft in de reis.


Rijden in IJsland

Je reist door IJsland met een huurauto. In de prijs van de reis gaan we uit van een Volkswagen Polo, of vergelijkbaar. Hiermee kun je alle plekken aandoen die beschreven zijn in de reis. Het grootste deel van de reis volg je ringweg 1. Deze geasfalteerde weg is het gehele jaar goed begaanbaar, met uitzondering van dagen van enkele dagen in de winter, in geval van een sneeuwstorm.

Uiteraard is het ook mogelijk om voor een meerprijs een grotere auto te kiezen of om voor een auto met vierwielaandrijving te gaan. Een terreinwagen geeft je meer flexibiliteit. Je kunt ook weggetjes afrijden die geclassificeerd zijn als F-wegen. Dit zijn wegen waarop een 4×4 geadviseerd wordt. Een gewone auto is niet verzekerd op dit soort wegen.

Inbegrepen in de huur is:

 • Onbeperkt aantal kilometers
 • Theft Waiver – verzekering tegen diefstal
 • PAI (Personal Accident Insurance) – inzittendenverzekering
 • CDW (Collision Damage Waiver) – ongevallenverzekering
  • Er geldt een eigen risico van maximaal 195.000 ISK (ongeveer € 1.100) voor personenwagens en 375.000 ISK (ongeveer € 2.375) voor luxe wagens (zoals 4X4 terreinwagens)
  • Je kunt SCDW (Super Collision Damage Waiver) aanschaffen om het eigen risico te verkleinen naar respectievelijk 49.500 ISK (ongeveer € 350) en 90.000 ISK (ongeveer € 570)


Beste reisperiode

IJsland kent duidelijk vier seizoenen. Ondanks de noordelijke ligging (tegen de poolcirkel aan), heeft IJsland een mild klimaat.

Voor deze reis is de beste reistijd ongeveer van mei tot en met september. Maar ook buiten deze periode is de reis mogelijk.

In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de -5 en +5 graden Celsius. ’s Winters valt er veel sneeuw, wat voor mooie sneeuwlandschappen zorgt. De winter is de beste tijd om het noorderlicht te zien. Tijdens de donkerste dagen is er slechts vier uur zonlicht op een dag. Dat geeft veel gelegenheid om dit magische schouwspel te kunnen zien. In de winter kunnen er sneeuwstormen voorkomen, die het onmogelijk maken om op die dag te reizen. Je hebt dus wel een flexibele instelling nodig, als je deze reis in de winter wilt doen.

In het voorjaar is er veel jong groen te zien. De dagen worden langer, waardoor je veel kunt doen op een dag. Voordeel is ook dat er niet zo veel toeristen zijn. Veel vogelbroedplaatsen zijn in het voorjaar afgesloten voor bezoekers, wat een een minder geschikte periode maakt als je IJsland wilt bezoeken om vogels te zien. In de lente is er veel smeltwater van de sneeuw die in de winter gevallen is. F-wegen (alleen geschikt voor terreinwagens) zijn daardoor in het voorjaar vaak niet toegankelijk. De ringweg is wel het gehele jaar toegankelijk.

De zomermaanden zijn echt hoogseizoen voor IJsland. Temperaturen liggen in de maanden juni, juli en augustus gemiddeld op zo’n 10 tot 14 graden Celsius. Er zijn ook dagen waarop het kwik boven de 20 graden komt. De korte broek en een T-shirt kunnen dus zeker mee in de koffer. De langste dag van het jaar is op 21 juni. Het wordt dan nooit geheel donker. Van 00:00 uur ’s nachts tot 3:00 uur ’s ochtends vroeg, kun je zonsondergang, die over gaat in zonsopkomst aanschouwen. Het lange licht maakt dat je veel kunt doen op een dag. Zwembaden, bijna altijd voorzien van hottubs en sauna, zijn vaak tot ’s avonds 22:00 of 23:00 uur geopend, wat een ontspannen afsluiter van de dag kan zijn.

In het najaar worden de dagen weer korter en dalen de temperaturen. Dit is de rustigste tijd voor IJsland. De lage bosjes die de heuvels en bergen bedekken, laten in deze tijd prachtige herfstkleuren zien. Vanaf ongeveer halverwege september kun je het noorderlicht al zien.


Vlucht naar IJsland

Deze reis is exclusief vlucht. Uiteraard kunnen we je wel helpen bij het boeken van een vlucht.  Je mag dit ook zelf doen.

Vanaf Schiphol worden er vluchten uitgevoerd door de IJslandse luchtvaartmaatschappij Icelandair, en door het Nederlandse Transavia. Vluchtprijzen starten al bij zo’n € 150 voor een retourvlucht in het laagseizoen.

Vraag ons gerust naar een offerte als je interesse hebt.


Gezondheid

IJsland wordt wereldwijd geprezen om de aanpak van de coronacrisis. Het eiland is praktisch coronavrij te noemen.

Bij aankomst wordt een coronatest afgenomen. Lees meer over deze procedure en de coronamaatregelen in IJsland.


Geldzaken

In IJsland betaal je met de IJslandse Kroon. In iedere winkel, restaurant en benzinestation kun je met pinpas afrekenen. Pinautomaten geven je de mogelijkheid om af te rekenen in ISK (IJslandse Kroon) of in Euro’s. De koers is iets gunstiger als je afrekenend in ISK. Bekende creditcards zoals Visa, American Express en Mastercard worden ook goed geaccepteerd.

In grotere plaatsen kun je gemakkelijk contant geld pinnen. Maar IJslanders gebruiken nog maar heel weinig contant geld, dus veel cash heb je niet nodig.

Het prijsniveau voor maaltijden ligt ongeveer gelijk aan het prijsniveau in Nederland en België.

Accommodaties

Je verblijft in deze reis in accommodaties waarbij je een gedeelde badkamer hebt. Het gaat vaak om kleinschalige guesthouses met maar een paar kamers. Wil je liever een eigen badkamer, dan kun je dat voor een meerprijs boeken. In deze reis verblijf je ook een nacht in een berghut. Hier is een privébadkamer niet mogelijk.

Bij de keuze voor accommodaties laten we ons leiden door kleinschaligheid, locatie, vriendelijkheid en authentieke ervaring. We maken geen gebruik van typische ‘groepshotels’.

Op een aantal plaatsen zul je verblijven in een ‘farmstay‘. Dit zijn werkende boerderijen, die je naast een plezierig verblijf, ook een inkijkje geven in het leven in de buitengebieden in IJsland. Als je er interesse in hebt, kun je je laten rondleiden over het boerenbedrijf. Je kunt de stallen zien, de koeien, paarden of schapen en je kunt vragen stellen over het boerenleven. Maaltijden worden geserveerd met eerlijke, lokale producten, soms van de eigen boerderij. IJslanders zijn echte verhalenvertellers en het is in dit soort accommodaties dat je de IJslandse cultuur echt leert kennen.