Georgië rondreis Bergen en Laaglanden – 18 dagen op privébasis

Gergeti kerk in Kazbegi, Georgië.

Het onbekende Georgië met haar magistrale Kaukasusgebergte, eeuwenoude wijngeschiedenis…

De bergen en laaglanden van Georgië

Ga op ontdekking in het onbekende Georgië met haar majestueuze Kaukasusgebergte, eeuwenoude wijngeschiedenis en gastvrije karakter.

Prijs per persoon voor 18 dagen Georgië

€ 1.690 per persoon, op basis van 2 personen

€ 1.749 per persoon, op basis van 2 personen in juli & augustus 

Inclusief in de reis

 • Privétransfer service naar de luchthaven op de dag van aankomst en vertrek
 • Alle overnachtingen in sfeervolle accommodaties op basis van een tweepersoonskamer met ensuite badkamer inclusief ontbijt
 • Halve dag wandeling met Engelssprekende gids in Tbilisi
 • Tweedaagse Sovjet & wijn excursie met lada incl. Nederlandssprekende gids, overnachting in Sighnaghi met ontbijt, 1x lunch en 1x diner & wijntour bij 3 verschillende wijnmakerijen (t.b.v. € 40 per persoon)
 • Begeleiding van een privéchauffeur van dag 6 t/m 17 incl. brandstof en overnachtingen & maaltijden chauffeur
 • 1x diner bij verblijf in ecolodge

Onderstaande bezoeken zijn inclusief tijdens de reis:

 • Monument Chronicles of Georgia & Sovjet woontoren
 • Bazaar in Tbilisi
 • Kakheti wijnregio: stadjes Telavi & Sighnaghi incl. 3 wijnproeverijen
 • Sovjetstad Roestavi
 • Kaukasus regio Kazbegi:
  • Anunuri fort
  • wandelen Truso vallei (optioneel mountainbiken tegen meerprijs)
  • Gergeti kerk & Gveleti waterval
  • wandelen naar Juta meer
  • Gudauri View Point
 • Stalin Museum in Gori & Uplistsikhe grotwoningen
 • Wandelen Okatse kloof & Kinchka waterval
 • Kaukasus regio Svaneti:
  • Keuze uit verschillende wandelroutes in Mestia
  • Keuze uit verschillende wandelroutes in Ushguli
 • Rabati kasteel in Achaltsiche
 • Kaasmakerij
 • Wandeling naar Vardzia grotklooster (optioneel)
 • Vardzia grotklooster
 • Phoka nonnenklooster van St. Nino
 • wandeling Dashbashi kloof

Interesse?

Bel ons tijdens kantooruren op +31(0)35-7724396 of vraag een offerte aan en/of stel een vraag via onderstaande knop.

Ik heb een vraag of wil een offerte voor Georgië

Exclusief:

 • Internationale retourvlucht
 • Boekingkosten á € 40 per boeking
 • Entreegelden ten bedrage van +/- € 25 per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Overige maaltijden
 • Calamiteitenfonds á € 2,50 per boeking
 • Optionele excursie: mountainbiken in Truso vallei á 105 per persoon
 • Fooi per gids: € 10-20 per excursie
 • Fooi voor chauffeur (+/- € 65 per persoon bij 2 deelnemers voor de gehele reis)

Programma in ’t kort

Dag 1 start in Tbilisi
Dag 2 wandeling met gids
Dag 3 Tbilisi
Dag 4 Sovjet & Kakheti (wijngebied) tour per lada
Dag 5 Sovjet & Kakheti (wijngebied) tour per lada
Dag 6 naar Kazbegi
Dag 7 Gergeti kerk, naar Juta
Dag 8 ochtend in Juta,naar Mtscheta
Dag 9 naar Koetaisi, bezoek Gori & Uplistsiche
Dag 10 Koetaisi
Dag 11 naar Mestia
Dag 12 Mestia
Dag 13 Ushguli
Dag 14 naar Borjomi
Dag 15 Borjomi
Dag 16 naar Vardzia, bezoek Rabati kasteel & Vardzia
Dag 17 naar Tbilisi, bezoek Phoka klooster & Dashbashi kloof
Dag 18 vertrek huiswaarts

Optioneel de reis inkorten naar 15 dagen

Naar wens kan de reis 18 dagen Georgië worden ingekort naar 15 dagen. Het bezoek aan Svaneti (3 nachten in Mestia) zal dan vervallen. Prijs is op aanvraag.

Individuele rondreis

Dit is een individuele rondreis. Dat betekent dat je de reis maakt met je partner, familie of vrienden. De reis is op basis van privévervoer; een Georgische chauffeur die het land op zijn of haar broekzak kent. De prijs is afhankelijk van het aantal deelnemers aan de reis. Genoemde prijs per persoon op de website is op basis van twee deelnemers.

Terug naar overzicht Georgië

Dag 1: Aankomst in Tbilisi, hoofdstad Georgië

Je vliegt vandaag naar Tbilisi. Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen waar je uit kunt kiezen. Je kunt je vlucht zelf boeken maar wij kunnen je hier ook bij helpen. De beste vluchttijden heb je met Georgian Airways. Daarmee vlieg je bovendien rechtstreeks.

Bij aankomst op de luchthaven van Tbilisi wordt je opgewacht door een chauffeur die je naar je hotel brengt. Mocht je vlucht op een gunstig tijdstip aankomen dan kan er onderweg naar het hotel nog een stop worden gemaakt bij het eerste sovjetbouwwerk; de Palace of Rituals, ook wel het Wedding Palace genoemd.

Dag 2: Tbilisi stadswandeling

Oude stad Tbilisi

Tbilisi is een verrassende stad. Als hoofdstad van Georgië kent het een lange geschiedenis. De stad werd al in de vijfde eeuw voor Christus opgericht, bij de natuurlijke warmwaterbronnen, die er nog altijd zijn.

Verrassende mengelmoes

Die lange geschiedenis is goed bewaard gebleven in de oude stad. Maar wat Tbilisi zo’n leuke sfeer geeft is dat de oude monumenten worden afgewisseld met juist heel moderne elementen. Zo vind je verspreid door de stad, op prominente plekken, moderne kunst in het straatbeeld.

Standbeelden op brug in Tbilisi

Een mooi voorbeeld hiervan is een moderne wandelbrug over de rivier, die de oude stad met een nieuwer deel aan de overzijde verbindt. Die contrasten, oud en nieuw naast elkaar, maken Tbilisi superafwisselend.

Wandelen door Tbilisi met privégids

Je start de dag met wandelexcursie met een Engelssprekende gids. Je hebt je gids privé, dus je kunt goed je eigen tempo aanhouden.

Je start met het Meidanplein, waar je het I love Tbilisi monument vindt. Je gids vertelt je over het oude en het hedendaagse Georgië, terwijl je door de stad wandelt.

de 'maandverbandbrug' van Tbilisi

Per kabelbaan naar Narikala kasteel

Je steekt de Peace brug over en verkent het Rike Park. Vanuit daar wacht je een panoramisch uitzicht op Tbilisi vanuit het hooggelegen historische Narikala kasteel. Je komt er met een kabelbaan.

Kabelbaan van Tbilisi naar het Narikala kasteel

Je ziet hier ook een standbeeld van Moeder Georgië. In de ene hand draagt ze een wijnglas om gasten uit te nodigen, in de andere een zwaard, om vijanden mee tegemoet te treden.

Warme bronnen van Tbilisi

Aan de voet van de berg kom je uit bij de thermische bronnen. Je ruikt de zwavelgeur al van een afstand.

Balokn sin de oude stad Tbilisi

In deze omgeving vind je de mooiste oude huizen met kleurrijke balkonnetjes. Je wandelt door de oude staten en bezoekt de Sioni kathedraal.

Op de vlooienmarkt kun je originele souvenirs vinden. De wandeling eindigt bij het Rezo Gabriadze marionettentheater, een uniek bouwwerk, dat zo uit de Efteling lijkt te zijn getransporteerd.

Dag 3: Vrije besteding in Tbilisi

Vandaag is ter vrije besteding in Tbilisi. Er is nog voldoende te beleven.

Rustaveli

Rond Rustaveli avenue bevind zich het statige deel van Tbilisi. Je ziet hier het parlementsgebouw maar ook indrukwekkende theaters.

Nationale Museum

Ook het nationale museum vind je hier, zeker een bezoek waard. Het museum huisvest verrassende kunstschatten van duizenden jaren geleden. Zo lang heeft Georgië dus al beschavingen gekend.

Duizenden jaren oude beker

Baden van Tbilisi

Een absolute aanrader is het om een bad te nemen in de warmwaterbronnen. Heerlijk aan het eind van de dag.

Er zijn verschillende historische baden, waar je een eigen badruimte kunt reserveren voor één of twee uur. Het best kies je voor een ruimte met zowel warm als koud bad. Het water heeft een temperatuur van zo’n 40 graden Celsius, dus het is prettig om dat af te kunnen wisselen met een koud dompelbad.

Dag 4: Met een Lada terug in de Sovjettijd

Het wordt tijd om meer van het land te zien. Je duikt de sovjetgeschiedenis in, en verkent Kakheti, de wijnregio van Georgië.

Klassieke Lada of Niva

Je doet dit niet zomaar met een chauffeur, maar op een heel speciale manier. Je toert namelijk in een klassieke Lada, Volga of Lada Niva, echte sovjetwagens!

Het zijn oudjes, maar ze zijn liefdevol opgeknapt. Je chauffeur weet precies hoe hij met deze wagen om moet gaan, maar als je het leuk vindt om zelf een stukje te rijden dan kan dat ook.

Terug in de tijd

Je start de toer met een buitenwijk van Tbilisi uit de sovjettijd. De Chronicals of Georgia is een typisch sovjetmonument dat de geschiedenis van Georgië vertelt.

Je chauffeur weet meer gave plekjes, waar je de rauwe sfeer van de sovjettijd ervaart. Zo neem je een kijkje in een verlaten sovjet woontoren.

Woontoren uit de Sovjettijd in Tbilisi

Lokale producten op de bazaar

Voordat je uit Tbilisi vertrekt, bezoek je in Tbilisi ook een bazaar. Struin langs de vele kraampjes en zie de vele verse lokale producten die geliefd zijn en veel worden gebruikt in de eetcultuur in Georgië.

Een bazaar in Tbilisi, Georgië.

Staalstadje Roestavi

Vervolgens ga je naar Roestavi. Door de Sovjets werd hier een staalfabriek opgezet terwijl er eigenlijk geen staal te winnen was. De huizen stammen uit de jaren ’70, maar als je het centrum komt zie je oudere gebouwen uit de jaren ’40 en ’50.

De centrale avenue heeft prachtige, statige huizen en leidt naar de kern van de stad: de staalfabriek. Sinds 1991 ligt deze stil. De poort waardoor de werkers binnen kwamen geeft een kijkje op de binnenplaats.

Post-Sovjet staalfabriek in Roestavi, Georgië

Indrukwekkend dat de treinen er nog staan; klaar om te worden uit- of ingeladen. Het geeft een vreemd gevoel om hier rond te rijden wetende dat het nog geen 30 jaar geleden is.

Na de val van de Sovjetunie en het sluiten van de fabriek werd Roestavi een slaapstad, maar het is mooi dat je nog iets van die oude tijd kunt zien.

Wijngebied Kakheti

Vervolgens rijd je in je Lada verder naar het oosten van Georgië. Het gebied Kakheti is met haar glooiende landschap, vele zonuren en kalkhoudende bodem, een ideaal gebied om wijn te verbouwen.

Sighnaghi

Je overnacht in een vriendelijk guesthouse met een prachtig uitzicht in het romantische dorp Signaghi. Door de vele cipressen waan je je in Mediterrane sferen. Een huisgemaakte maaltijd van zelfverbouwde producten wacht je. Uiteraard inclusief de Georgische wijn.

Sighnaghi, boven op een rots, met uitzicht op de wijngebieden van Georgië

Dag 5: Georgische wijnproeverij

Vandaag duik je, na een optioneel ochtendbezoek aan het klooster van St. Nino in het stadje Bodbe, dieper in de historie van het wijnmaken.

Wijnmakerij in Kvareli

Je Nederlandse gids heeft een mooi programma voor je opgesteld. Je neemt afscheid in het guesthouse in Sighnaghi en je rijdt verder het wijngebied Kakheti in richting Kvareli. Je start hier met een rondleiding en een uitleg over de Georgische manier van wijnmaken in de Kindzmarauli wijnmakerij.

Wijnproeverij Georgië

Wijnhoofdstad Telavi

Na je eerste kennismaking bij een redelijk grote wijnmakerij rijd je door naar Telavi, de hoofdstad van de wijnregio Kakheti. Hier bezoek je een kleine wijnmakerij wat wordt gerund door een familie. Zij runnen naast hun wijnmakerij ook een klein guesthouse. Hier is het eigenlijk allemaal mee begonnen. Hun zelfgemaakte wijn viel zo in de smaak onder de gasten van het guesthouse waarna ze hun proces verder zijn gaan verfijnen. Inmiddels exporteren ze hun wijnen ook buiten Georgië.

Samen met de eigenaar bezoek je de kleine wijnkelder onder zijn eigen huis. Vol trots presenteert hij zijn wijnen in een huiselijke setting. De wijn vloeit rijkelijk en je mag alles proeven.

Wijnen proeven bij een kleine wijnmakerij in Telavi

Biologische wijngaard

Na je bezoek aan Telavi is het tijd voor een goede lunch. Met je buik goed vol kun je gaan genieten van de de laatste wijnproeverij. Je rijdt naar een prachtige wijngaard met uitzicht op het Kaukasus gebergte. De eigenaar heeft naast zijn Georgische wijnkennis een opleiding biologisch wijnmaken genoten in Zwitserland.

Samen met de lange historie van de Georgische manier van wijnmaken streeft hij naar een puur natuurlijk proces. Tussen de wijnranken groeit er lavendel speciaal voor de bijen en schapen komen in de winter om tussen de wijnranken te grazen. Er wordt geen gebruik gemaakt van machines, alleen paarden en handen worden gebruikt om deze wijn te maken.

Bezoek en proeverij bij een biologische wijngaard in Georgië.

Dag 6: Naar Kazbegi

Georgië is beroemd om haar schitterende bergketens, met oude bergdorpen waar nog veel tradities bewaard zijn gebleven. In het noorden en oosten van het land vind je de hoogste bergen. Vandaag vertrek je naar Kazbegi.

Military road

Je reist met een privéchauffeur over de zogenaamde military road. Deze weg is al eeuwen oud, maar was één van de eerste bergwegen die geasfalteerd werd. Dat asfalteren gebeurde zodat militaire voertuigen gemakkelijk de bergen tussen Rusland en Georgië konden oversteken. Het is toevallig ook een prachtige route.

Ananuri

Je verlaat Tbilisi en rijdt naar het noorden. De heuvels worden steeds hoger en de eerste bergen beginnen zich af te tekenen, wanneer je bij Ananuri komt.

Ananuri kasteel

Ananuri is een kasteel uit de middeleeuwen. Het ligt aan een stuwmeer met helder blauw water. De kleurencombinatie van de zandkleurige stenen van het kasteel, met het turquoise water van het meer, maken het een mooi plaatje.

Khinkali

Je maakt een stop bij het bergdorpje Pasanauri, gelegen aan een heldere bergrivier. Dit dorp staat bekend als één van de beste plekken om Khinkali te proeven. Je chauffeur weet een goed restaurant. Khinkali zijn smakelijke Georgische dumplings, gevuld met gehakt van rund- en varkensvlees, uien en kruiden en specerijen.

Trusovallei

Je chauffeur brengt je naar de Trusovallei, volgens ons de mooiste vallei hier in dit deel van de Kaukasus. De auto kan een stukje de vallei in rijden maar al snel houdt de weg op. Vanaf hier is het uitzicht al prachtig. De brede vallei is eigenlijk een uitgesleten kloof.

Je kunt een flinke wandeling maken door een bijna verlaten, groene vallei richting de grenzen van Zuid-Ossetië. Het is niet mogelijk om de hele vallei te verkennen; je moet terug na de ruïnes van het fort van Zakagori, waar de Georgische grenspost is.

Behalve de mooie natuur , oude torens en verschillende verlaten dorpjes, kom je langs rode travertines, gevormd door mineraalhoudend water dat hier uit de berg komt.

Je chauffeur blijft op je wachten op de parkeerplaats.

Wandelen of fietsen in de Truso vallei, Georgië

Optionele mountainbike tocht

Optioneel kunnen we in de Trusovallei ook een mountainbiketocht voor je organiseren. Er gaat dan ook een Georgische gids mee. Het eerste stuk gaat over een pad maar op een gegeven moment wordt het pad steeds smaller en rij je vooral over het gras wat later weer overgaat in een pad.

Kazbegi

Na je wandeling is het nog maar een klein stukje rijden naar je einddoel van vandaag, het dorpje Stepantsminda, dat recentelijk is omgedoopt tot Kazbegi, de naam van dit hele gebied.

Het dorpje ligt aan de voet van de gigant Kazbeg, een berg van ruim 5000 meter hoogte. Kazbeg heeft een grote prominentie, wat betekent dat de afstand tussen piek en dal groot is. Dat maakt de berg bijzonder indrukwekkend.

Mt. Kazbeg

Er zijn diverse restaurants in het dorp met een buitenterras dat uitkijkt op Mount Kazbeg. Een ideale afsluiter van de dag om de zon te zien zakken achter de berg, met een Georgisch biertje, wijntje of mineraalwater in de hand.

Dag 7: Idyllisch slapen in de Juta vallei

Gergeti kerk, de meest gefotografeerde kerk van Georgië

Het Gergeti kerkje mag dan het meest gefotografeerde kerkje van Georgië zijn, dat maakt het er niet minder mooi op. De kleine kerk staat op een berg, op een hoogte van 2.170 meter, boven het dorp Kazbegi. Wat het zo indrukwekkend maakt, is het complete plaatje met de bergen op de achtergrond.

Het is een traditie om naar het Gergeti kerkje te wandelen. Dat is een behoorlijk eind, dus daarom is het fijn om wat hulp te krijgen van een chauffeur. Die brengt je naar het begin van het pad. Je stijgt ongeveer 200 meter. Het is een schitterende wandeling, over een rustig pad. Je ervaart zo echt de bergen. Als je liever naar boven gereden wilt worden dan kan dat ook.

Gergeti kerkje Kazbeg

Optionele besteding van de middag

In de middag kun je kiezen of je ontspant in het dorp, met uitzicht op Mt. Kazbeg, of dat je nog een uitstap maakt naar de Gveleti waterval. Deze waterval ligt op zo’n 7 km rijden van Kazbegi. Je chauffeur brengt je.

Ook dit is weer een prachtige route. Het is vanaf de parkeerplaats ongeveer een kilometer lopen over een eenvoudig pad.

Na afloop kun je nog een kijkje nemen bij het kleine dorp Tsdo. Vanaf een hooggelegen punt heb je een heerlijk uitzicht op de groene vallei beneden je.

Uitzicht in Kazbegi

Juta vallei

Daarna verlaat je Kazbegi. Je chauffeur brengt je naar Juta. We boeken hier een heel bijzonder guesthouse voor je, met een fantastisch uitzicht. Het is de enige berghut in Georgië.

De auto kan hier niet komen, dus je wandelt er zelf naartoe vanaf de parkeerplaats. Je kunt het best je spulletjes voor de nacht in een rugzakje meenemen. Het is ook mogelijk om een paard te huren die je bagage naar boven brengt. Het is ongeveer een half uur lopen naar het guesthouse.

Bij het guesthouse kun je een hangmat opzoeken en lekker genieten van de mooie natuur om je heen.

Hangmatje in de bergen

Je kamer heeft grote ramen die zicht bieden op de Chaukhi bergpas. Wat is dit fantastisch wakker worden!

Heerlijk uitzicht bij het wakker worden in de Jutavallei in Kazbegi, Georgië

Alternatief is het ook mogelijk om een guesthouse in het dorp te reserveren dat een zwembad heeft.

Dag 8: Naar Mtscheta

Wakker worden in Juta

We raden je aan om de dag te beginnen met een wandelingetje naar Juta Lake. Het is maar een half uur van de berghut. Daarna loop je weer naar beneden, waar je chauffeur al op je wacht.

Monument op een klif

Na lunchtijd brengt je chauffeur je weer naar de lager gelegen gebieden. In de buurt van het skiresort Gudauri maak je nog een stop bij het markante Georgië – Sovjetunie vriendschapsmonument.

Het monument staat op een spectaculaire plek, bovenop een klif die uitkijkt op een grootse kloof.

Vriendschapsmonument Georgië en Sovjetunie langs de Military Road

Mtscheta

Je rijdt naar Mtscheta, iets ten noorden van Tbilisi. Dit stadje staat op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege de historische gebouwen die er bewaard zijn gebleven.

Dag 9: Naar Koetaisi

De oude stad Mtscheta

Je start met een vrije ochtend in Mtscheta. Midden in het centrum vind je een kasteel, met daarin de Svetitschoveli kathedraal. De kerk bevat een belangrijk relikwie. De heilige Sidonia zou hier begraven liggen met de mantel van Jezus. Haar graftombe bevindt zich in de kerk.

De burcht in Mtscheta Georgië

Mtscheta is altijd een religieus centrum geweest. Al sinds de 5e eeuw voor Christus waren er tempels. In het jaar 337, toen Mtscheta de hoofdstad van Georgië was, werd officieel het Christendom als staatsreligie aanvaard.

Gori, Stalin’s voetsporen

Rond het middaguur vertrek je richting Gori. Gori is de geboortestad van Stalin. Je vindt hier een Stalinmuseum, dat geheel gewijd is aan zijn leven. Zelfs zijn geboortehuisje is hier naartoe verplaatst. Op gezette tijden zijn er Engelse rondleidingen.

Standbeeld van Stalin, met zijn geboortehuis erachter

Grottenstad Uplistsiche

Vlakbij Gori verken je Uplistsiche, een uit rotsen gehouwen stad die z’n hoogtepunt kende in de Middeleeuwen.

De stad werd verwoest door de Mongolen, maar voor die tijd was het een bloeiende stad aan de zijderoute. Met de ligging aan de rivier is ook nu nog duidelijk te zien dat de stad op een strategische positie lag.

Koetaisi

Je sluit de dag af in Koetaisi, de tweede stad van Georgië.

Zicht vanaf de kabelbaan op Kutaisi

Koetaisi is een prettige stad om in te wandelen. Vanuit een parkje aan de rivieroever kun je in een kabelbaan stappen die je naar een rots aan de overzijde brengt. Bovenop vind je een attractiepark, waar jongeren graag komen. Via een pad wandel je weer naar beneden.

Uiteraard heeft Koetaisi ook een collectie aan oude kerken. Een mooie is de 11e eeuwse Bagratkathedraal (UNESCO werelderfgoed), die bovenop een heuvel ligt. Van binnen is de kerk vrij sober, wat een serene sfeer geeft. Je hebt hier vanaf de heuvel ook een geweldig uitzicht over Koetaisi.

Colchisbeschaving

Je kunt ook een kijkje nemen in het provinciemuseum. Daar is veel aandacht voor de Colchisbeschaving. Deze Georgische beschaving, die al begon in de dertiende eeuw voor Chr., stond bekend om hun fijne goudbewerking. De legende van de Gulden Vlies, gaat misschien wel om de rijkdommen van de Colchis.

Uitvergrote reproductie van kunstschat in de Colchisfontein

Op één van de pleinen zie je in de Colchisfontein een vergrote reproductie van een van de kunstschatten van de Colchis, die in de omgeving van Koetaisi gevonden is.

Dag 10: Kloven en watervallen bij Koetaisi

Optionele excursies

Optioneel kunnen we ook dagexcursies voor je organiseren. Je hebt de keuze uit twee uitstappen.

Sovjetstadje Tsjiatoera

Tsjiatoera, of Chiatura zoals het ook wel gespeld wordt, is een vervallen mijnstadje uit de Sovjettijd. Liefhebbers van oude, roestige industriële relikwieën kunnen hier hun hart ophalen.

De grootste attractie is het metalen kabelbaantje dan naar de mijn loopt. De kleine metalen gondels brengen je terug in de Sovjettijd. Het is ongeveer anderhalf uur rijden van Koetaisi.

Kloven en watervallen

Op ongeveer een uur rijden van Koetaisi is prachtige natuur te vinden. Ook de paden die hier zijn aangelegd zijn indrukwekkend.

Okatse kloof

Je chauffeur brengt je naar de Okatse kloof, waar je een wandeling over een sky walk kunt maken. Goed beveiligde wandelpaden, gemaakt van stevige metalen roosters, geven je perfect zicht op de grootse Okatse kloof.

Skywalk door de Okatse kloof

Aan het einde van de wandeling biedt een uitstekende loopplank je een geweldig uitzicht over de gehele kloof.

Kinchka watervallen

Je volgende stop is bij de Kinchka watervallen. Ook hier zijn weer mooie looppaden en uitkijkplatforms gebouwd. Zo kun je op plekken komen die anders moeilijk toegankelijk zijn.

Een van de watervallen in Kinchka

Je volgt een helder bergriviertje tot je bij een enorme, steile rotswand komt, waar het water vanaf klatert. Iets verder kom je bovenaan een waterval die je onder je de diepte in ziet storten. Het is een heel bijzondere ervaring om zo bovenaan een waterval te staan.

Dag 11: Naar de hoge bergen van Mestia, Svaneti

Vandaag vertrek je naar Mestia. Het is ongeveer 6 uur rijden. Maar de route is schitterend, dus er is genoeg te zien. Je rijdt eerst in westelijke richting, voordat je de bocht naar het noorden maakt en weer de hoge Kaukasus in gaat.

Svaneti

Mestia ligt in het hart van Svaneti, een afgelegen berggebied. De bewoners, de Svans, hebben hun eigen taal en cultuur. Doordat hun gebied zo moeilijk toegankelijk is, hebben ze door de eeuwen heen weinig invloed van buitenaf gekend. National Geographic noemt Svaneti daarom als een etnografisch museum.

Karakteristieke dorpen in Svaneti

Tradities die zelfs teruggaan tot ver voor de middeleeuwen, worden in Svaneti nog in ere gehouden. Bloedwraak komt nu nauwelijks meer voor maar familie-eer is nog steeds een belangrijk onderdeel van de identiteit.

Door de komst van het toerisme komt de eigenheid van de Svans in het geding, maar het brengt ook geld naar een gebied dat anders leegloopt omdat er voor de jeugd weinig ander werk is. Gelukkig wordt de eigen cultuur nog gekoesterd door de Svans. Er is bijvoorbeeld een revival van Svaneti muziek, die geheel eigen instrumenten kent.

Dag 12: Vrije besteding in Mestia

Mestia is ideaal wandelgebied. Je kunt bijvoorbeeld een fikse wandeling maken naar de Koruldimeren, of over de Chkhuti bergrug. In de zomermaanden staat het vol met wilde bloemen en hoor je niets dan bijen die van bloem naar bloem zoemen.

Bergbloemen rond Mestia

Maar ook als je niet van wandelingen houdt, kun je je in het dorp vermaken.

Wachttorens in de dorpen

Kenmerkend van Svaneti zijn de wachttorens. Ieder dorp heeft een paar van die stenen torens die dienden ter verdediging bij een aanval. De meeste torens zijn gebouwd in de elfde tot dertiende eeuw. Het modern opgezette etnografisch museum van Mestia vertelt over die tijd.

Het dorp Mestia in Svaneti, Georgië

Mestia is uitgegroeid tot een soort Alpendorp, met restaurants en hotels. Maar het heeft nog steeds een plezierige sfeer. ’s Zomers komen hier vooral veel wandelaars en bergbeklimmers, die voor de echt hoge pieken gaan.

Dag 13 Ushguli

Vandaag trek je nog dieper Svaneti in, naar het hooggelegen Ushguli. De route ernaar toe is al prachtig.

Idyllisch dorp

Ushguli is zo Georgisch als maar kan. De ligging tussen hoge bergpieken is idyllisch en de middeleeuwse wachttorens steken mooi af tegen de witbesneeuwde gletsjer van de berg Sjchara.

Oesjgoeli in Svaneti Georgie

Makkelijke wandeling naar de voet van de gletsjer

Je kunt een mooie wandeling maken naar voet van de Sjchara gletsjer. Het is ook mogelijk om dit te paard te doen.

Ushguli met Skhara

Een wandelingetje door het oude dorp is in ieder geval aan te raden. Strijk neer op één van de terrasjes die bewoners in hun tuinen hebben aangelegd en bestel een huisgemaakt cakeje of een glaasje tsjatja (chatcha), de nationale Georgische sterke drank.

Dag 14: Naar Borjomi

Vandaag is vooral een reisdag. Je eindbestemming vandaag is Borjomi, gelegen in het midden van Georgië. Uiteraard brengt je privéchauffeur je weer.

Sparesort Borjomi

Borjomi is Georgië’s beroemdste sparesort. Het mineraalwater dat hier uit de grond komt zou een heilzame werking hebben. Overal in het land kun je dan ook Borjomi koolzuurhoudend mineraalwater kopen.

Borjomi werd in de 18e eeuw een spastadje. Ten tijde van de Sovjetunie stikte het hier van de sanatoriums. Die hebben inmiddels plaats gemaakt voor luxe hotels.

Dag 15: Borjomi

Thermaal bad

Het is leuk om een wandeling te maken door het oude stadje en door het park. Je moet een kleine entree betalen voor het park maar dit is zeker aan te raden als je een bad wilt nemen in het heilzame water. In het park bevinden zich namelijk de thermale baden. Ideaal om een ontspannen middag door te brengen.

Borjomi- Kharagauli nationaal park

De omgeving van Borjomi is groen en heuvelachtig. Het stadje grenst aan het Borjomi-Kharagauli nationaal park. Je kunt hier een mooie wandeling maken die start bij het bezoekerscentrum. Je wandelt dan naar een uitzichtpunt boven het stadje, waar je fantastisch uitzicht hebt. De wandeling duurt zo’n 2 uur.

Diverse wandelroutes bij Borjomi

Alternatief kun je ook met een kabelbaan naar een uitzichtpunt. Je kunt een retourticket kopen of in een half uur naar beneden wandelen.

Dag 16: Bezoek aan het Rabati kasteel & Vardzia grottenstad

Vandaag vertrek je vroeg in de ochtend want er staat veel op de planning. Vanuit Borjomi rijd je richting Akhaltsikhe waar je het Rabati kasteel bezoekt. Dit toch wel een beetje overgerestaureerde fort ligt aan de over van de rivier de Potskhovi. Het fort is gebouwd op een hoge heuvel en is zichtbaar vanaf elk punt van de stad. Het middeleeuwse fort uit de dertiende eeuw heeft vele invasies en verwoestingen meegemaakt. In tijden van alle invasies was het fort van groot strategisch belang.

Wandelen naar Vardzia 

In de middag bezoek je een kaasmakerij waar je ook gelegenheid hebt om te lunchen. Vervolgens rijd je door naar de ecolodge waar je de aankomende nacht overnacht. Na het inchecken kun je er voor kiezen om je door de chauffeur af te laten zetten bij het startpunt van een wandeling van ongeveer twee uur. Je wandelt vanaf het dorp Tmogvi naar de ruïnes van het fort van Tmogvi. Vanaf daar kun je het pad volgen richting de Vardzia grotwoningen. Onderweg heb je prachtige uitzichten over de Mtkvari (Koera) rivier en nabij gelegen dorpen en boerderijen. De wandeling eindigt bij de grotten die je dan kunt bezoeken.

Verken Grottenstad Vardzia

Vardzia is een grottenstad in een rotswand met daarin een klooster uit de 11e en 12e eeuw (de gouden eeuw van Georgië). Het is het een stad waarin in hoogtijdagen 20.000 mensen woonden. De stad is ontstaan ten tijde van koningin Tamar. Een heel sterkte en machtige koningin. Ze was de dochter van David de Bouwer. Toen koningin Tamar een klein meisje was en mee op jacht ging, verdwaalde ze in de toen al bestaande grotten. Ze riep toen; ‘hier ben ik’ in het Georgisch en dat klonk als Vardzia. Sindsdien besloten de bewoners van dit gebied het Vardzia te noemen en werd het grottenstelsel verder uitgebouwd.

Binnenin vind je een ook kerk met prachtige fresco’s van onder andere koningin Tamar. Het gangenstelsel leidt achter de kerk geeft een kijkje in de ondergrondse gangen. Alsof je je even in de twaalfde eeuw waant. 

Vardiza grottenstad met zichtbare kerkklokken welke de kerk aanduiden, in Georgië.


Dag 17: de onbekende merenroute naar Tbilisi

Vandaag rijd je vanuit je ecolodge in Vardzia via de merenroute terug naar Tbilisi. Je rijdt door een uitgestrekt heuvelachtig landschap vol met bloemenvelden met zoemende insecten. Geef je chauffeur gerust een seintje wanneer je fotostop wenst te maken.

Paravani meer

Je passeert een aantal meren waaronder het Paravani meer, het grootste van Georgië, en het Tsalka meer. De weg tussen deze twee meren, zo’n 5 km. lang, is een gatenkaas maar je ervaren chauffeur manoeuvreert zich gemakkelijk langs deze kuilen.

Lunchen bij een nonnenklooster

Onderweg lunch bij het Phoka nonnenklooster. De nonnen hier maken zelf hun kaas en verkopen zelfgemaakte souvenirs.

Huisgemaakte producten te koop in het nonnenklooster op reis door Georgië

Dashbashi kloof

Na de lunch vervolg je je weg richting het Tsalka meer. Bij dit meer ligt de Dashbashi kloof. Je kunt een wandeling maken naar beneden (1 km) waar je wordt getrakteerd met indrukwekkende watervallen. Op een warme dag kun je hier ook een verfrissende duik nemen.

Watervallen bij de Dashbashi kloof in Georgië

Je eindigt de dag in Tbilisi.


Dag 18: Vlucht huiswaarts

Vandaag neem je afscheid van Georgië en je chauffeur. De chauffeur brengt je naar de luchthaven voor de vlucht huiswaarts.

Reizen op de Your Planet manier

Stel je eigen droomreis samen. Your Planet helpt je graag met ruim 11 jaar kennis vanuit eigen ervaringen. Bezoek de hoogtepunten én de verborgen parels van een land. Duik dieper in de geschiedenis en cultuur van het land, via ons aanbod van bijzondere excursies met lokale gidsen en authentieke accommodaties. Onze reisspecialisten treffen alle voorbereidingen voor je, zodat je onbezorgd aan jouw zelf samengestelde ontdekkingsreis kunt beginnen.