Hoe zitten de regels rond corona in elkaar in IJsland?

Voor de ANVR maakten we een filmpje van de situatie in IJsland op dit moment.

Covid maatregelen in IJsland

De manier waarop IJsland omgegaan is met de Covid-19 crisis, is door velen geprezen als het schoolvoorbeeld van hoe het zou moeten.

IJsland identificeerde al vroeg de risicogebieden. Al begin februari werd voor eenieder die uit risicogebieden Tirol en noord Italië naar IJsland reisde, een veertiendaagse quarantaine ingesteld.

Daarnaast heeft IJsland een uitgebreid testbeleid geïmplementeerd. Er zijn weinig landen waar zoveel getest is als in IJsland. Bij ieder nieuw geval heeft een uitgebreid contactonderzoek plaatsgevonden. 95 % van de gevallen zijn op deze manier geïdentificeerd. IJsland heeft de verspreiding van het virus dus altijd goed in beeld gehad.

De ziekenhuizen zijn niet overweldigd. In totaal zijn er 10 patiënten overleden. Het aantal actieve besmettingen is al weken op één hand te tellen. De enkele patiënten die er nu zijn, zijn in quarantaine.

IJsland kun je praktisch coronavrij beschouwen. Als één van de eerste landen heeft het zijn grenzen per 15 juni opengesteld voor toerisme. Om het eiland coronavrij te houden, heeft IJsland wel enkele voorwaarden gesteld aan je komst.

Test bij aankomst

Bij aankomst op de luchthaven in IJsland krijgt iedere reiziger de keus om veertien dagen in quarantaine te gaan, of een Covid-19 test te doen. De test kost ter plekke 11.000 ISK, ongeveer € 69,-. Als je van tevoren afrekent via een website, dan betaal je 9000 ISK, ongeveer € 56,-.

Er wordt gebruik gemaakt van de PCR test. Dit is de test die ook in Nederland bij de GGD gebruikt wordt. Kinderen die gebeuren zijn in 2005 of later, zijn vrijgesteld van de test en van quarantaine.

De uitslag volgt maximaal 24 uur later, en zal in veel gevallen al dezelfde dag klaar zijn. Je mag de uitslag in je hotel afwachten en hoeft niet in quarantaine te blijven. Wel word je gevraagd om extra aandacht te besteden aan de hygiënemaatregelen en afstand te bewaren tot anderen.

Bij een negatieve uitslag kun je je reis hervatten, zoals gepland. Bij een positieve uitslag zul je veertien dagen in quarantaine moeten. Wel heb je nog de mogelijkheid om een tweede test aan te vragen. In ongeveer 2% van de gevallen geeft de PCR test namelijk een vals-positieve uitslag.

Behandeling van Covid-19 is gratis. Zelfs de quarantaine verblijfskosten zijn gratis.

We raden je aan om van te voren bij je annuleringskostenverzekering na te gaan of annulering van de reis ten gevolge van een positieve testuitslag, onder de gedekte gebeurtenissen valt. Bij Allianz, de verzekeraar waar wij mee werken is dit het geval.

Tracking app

IJsland heeft een tracking app ontwikkeld om te helpen bij het contactonderzoek, op het moment dat iemand besmet blijkt. Alle reizigers wordt aangeraden om de officiële tracking app te downloaden op hun smartphone. Dit is niet verplicht.

Middels deze app wordt ook je testuitslag met je gedeeld. De app houdt ook bij waar je komt en bewaart deze informatie lokaal, op je telefoon. Hiermee is je privacy dus ook gewaarborgd. Als je de app niet installeert, zul je de uitslag van de test per sms ontvangen.

Mocht je klachten ontwikkelen, dan vind je in de app procedures en contactgegevens om je klachten te melden.

Maatregelen ter plekke in IJsland

Zoals ook bij ons, word je in IJsland gevraagd om de volgende hygiënemaatregelen in acht te nemen:

  • Was met regelmaat je handen met zeep, gedurende minstens 20 seconden
  • Gebruik desinfecteermiddel voor de handen wanneer handen wassen niet mogelijk is
  • Hoest of nies in je elleboog of in een papieren zakdoekje, dat je daarna weggooit
  • Schud geen handen
  • Vermijd mensen met griep- of verkoudheidssymptomen

Verder werd in coronatijd in IJsland gevraagd om twee meter afstand te houden van andere mensen. Deze maatregel is inmiddels niet meer actueel. Je merkt alleen in het openbaar vervoer dat er nog een zitplaats gereserveerd wordt voor kwetsbare mensen die afstand willen houden. Er worden geen boetes opgelegd.

Restaurants en cafés zijn geopend maar moeten uiterlijk om 23:00 uur sluiten. Musea en zwembaden zijn geopend. Mocht je er behoefte aan hebben dan is het ook mogelijk om een massage te krijgen, een schoonheidsbehandeling of bijvoorbeeld naar de kapper te gaan.

Voor kinderen die geboren zijn in of na 2005, gelden de afstandsregels niet.

Meer info

Uitgebreide informatie vind je op de officiële Covid website van IJsland

Geysir IJsland