Het beste van IJsland – 14 dagen op privébasis

Rondreis IJsland 14 dagen

Vuur en IJs

IJsland, het land van vuur en ijs. Een land om compleet in tot rust te komen in de overweldigend mooie natuur. Je bent getuige van het nieuwe land dat geschapen wordt door vulkanen en uitgesleten wordt door machtige gletsjers en watervallen.

De eigenheid van IJsland

Met deze rondreis kom je in contact met de IJslanders die hun eigen cultuur bewaard hebben gehouden. Geniet van de verhalen die ze vertellen, soms over elven en trollen, of over de saga’s, de verhalen van de eerste IJslanders die als vikingen ruim duizend jaar geleden het eiland koloniseerden.

Met deze rondreis ontdek je niet alleen bekende hoogtepunten van IJsland, maar ga je ook echt dieper in op de IJslandse cultuur.

We mogen weer naar IJsland! Het reisadvies is nu code geel.

Het pure en ruige IJsland

Ontdek het pure IJsland op de Your Planet-manier, door helemaal op te gaan in de IJslandse cultuur en naast de hoogtepunten óók minder bekende plekjes te bezoeken. De route hebben we met veel zorg voor je uitgestippeld, zodat je op een rustig tempo alles tot je kunt nemen.

Je volgt de rondweg en bezoekt daarnaast schiereiland Snaefellsness, een prachtig stukje natuur met gletsjers en de iconische berg Kirkjufell.

Uiteraard slaap je in bijzondere en kleinschalige accommodaties op bijzonder mooie plekjes, waarbij je kennis maakt met de IJslandse cultuur. Zo slaap je bij Akureyri bij een werkend boerenbedrijf en kun je de lokale producten uitproberen.

Prijs per persoon voor 14 dagen IJsland

€ 2179 per persoon, op basis van 2 personen en privékamers met gedeeld sanitair

€ 2595 per persoon, op basis van 2 personen en privékamers met eigen sanitair

Inclusief in de reis

 • Alle overnachtingen in bijzondere accommodaties op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt, met de keuze voor een gedeelde of eigen badkamer
 • Huurauto, Kia Rio of soortgelijk. Een upgrade naar een 4X4 auto is ook mogelijk.
 • Transfers per shuttlebus van Keflavik naar Reykjavik bij aankomst en vertrek

Interesse?

Bel ons tijdens kantooruren op +31(0)35-7724396 of vraag een offerte aan en/of stel een vraag via onderstaande knop.

Stel een vraag of vraag een offerte voor IJsland aan

Exclusief:

 • Internationale retourvlucht
 • Boekingkosten á € 40 per boeking
 • Entreegelden ten bedrage van +/- € 25 per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Overige maaltijden
 • Calamiteitenfonds á € 2,50 per boeking

Programma in ’t kort

Dag 1 start in Reykjavik
Dag 2 Gouden Cirkel
Dag 3 schiereiland Snaefelssnes
Dag 4 naar Laugarbakki
Dag 5 Hvitsekur & Akureyri
Dag 6 Husavik & Myvatn
Dag 7 Myvatn
Dag 8 Dettifoss & Egilsstadir
Dag 9 naar Höfn
Dag 10 Jökulsarlon & Skaftafell, naar Kirjubaejarklaustur
Dag 11 Dyrhólaey, Skogafoss & Vestmannaeyjar, naar Hvolsvöllur
Dag 12 naar Reykjavik
Dag 13 Reykjavik
Dag 14 vertrek huiswaarts

Individuele rondreis

Dit is een individuele rondreis. Dat betekent dat je de reis maakt met je partner, familie of vrienden. De reis is op basis van zelf rijden met huurauto; een Kia Rio of soortgelijk. De prijs is afhankelijk van het aantal deelnemer aan de reis. Genoemde prijzen per per persoon op de website zijn op basis van twee deelnemers.

Optioneel is de reis naar wens aan te passen

Naar wens kan de reis 14 dagen IJsland worden ingekort of worden verlengd. Vraag ons naar de mogelijkheden. Prijs is op aanvraag.

Terug naar overzicht IJsland

Dag 1: Aankomst IJsland

De vlucht naar IJsland is niet inbegrepen, maar we regelen deze graag voor je. Icelandair brengt je vanaf Schiphol rechtstreeks naar Keflavik, de luchthaven bij Reykjavik. ’s Zomers zijn er twee vluchten per dag.

Bij aankomst op de luchthaven brengt een shuttlebus je naar Reykjavik, de hoofdstad. Je verblijft hier één nacht, voordat je aan je rondreis door IJsland begint. Aan het einde van de reis kom je hier weer terug en heb je tijd om de stad echt te verkennen.

Dag 2: Start rondreis IJsland, de Gouden Ring

Je start je rondreis door IJsland goed met enkele van IJslands bekendste hoogtepunten.

Je ontvangt je huurauto en het avontuur kan beginnen.

Gouden Cirkel

De gouden Cirkel bestaat uit drie plekken die perfect op rijafstand van elkaar liggen, zodat je ze mooi in één dag met elkaar kunt combineren.

De drie hoogtepunten zijn Thingvellir, Geysir en Gulfoss.

Thingvellir

De route start met Thingvellir (Þingvellir). Het is een nationaal park dat een groot gebied omvat, met een flink meer en een kloof. Deze plek is om verschillende redenen interessant.

Ten eerste is het van groot historisch belang voor IJsland. Hier vond de Althing plaats, een jaarlijkse vergadering van de bewoners van IJsland, waarin nieuwe wetten werden opgesteld, disputen opgelost en recht werd gesproken. De Althing maakt van IJsland een van de oudste democratieën ter wereld.

Wat deze plek ook bijzonder maakt is de tektonische activiteit. De Amerikaanse plaat en de Europese plaat worden hier uit elkaar getrokken. Soms gaat dat echt met centimeters per jaar. Het resultaat is een reeks van kloven. Het is alsof je hier op de grens staat tussen twee continenten.

Thingvellir Nationaal Park in IJsland

Het grote meer Thingvallavatn, is in de ijstijd uitgesleten door landijs. Het is IJslands grootste meer. De twee eilandjes zijn de restanten van vulkanen. De hele omgeving steekt mooi af tegen het heldere water van het meer.

Wist je trouwens dat hier ook scenes zijn opgenomen van de serie Game of Thrones? Onder meer de scene waarin Arya en the Hound aankomen bij de Bloody Gate, en het gevecht tussen the Hound en Brienne, dat daar op volgde.

Geysir

De volgende plek is Geysir. De naamgever van alle geisers, niet alleen natuurlijke maar ook de geiser in de keuken. Geysir is in dit geiserveld de grootste van de geisers, maar helaas nauwelijks meer actief. Gelukkig is daar Strokkur, die plichtsgetrouw iedere paar minuten een straal water omhoog spuit tot wel 20 meter hoogte. Het is een fantastisch fenomeen. Eerst zie je een grote waterbubbel vormen, een prachtig gezicht. Die komt tot uitbarsting en stuwt de waterstraal omhoog.

Er is ook een bezoekerscentrum waar uitleg gegeven wordt over hoe geisers werken.

Gulfoss

Na Geysir volgt Gulfoss, de Gouden waterval. Gul betekent goud, foss is het IJslandse woord voor waterval. Wat een kracht voel je hier! De waterval valt in twee treden naar beneden. Vanaf de parkeerplaats loop je naar het eerste zichtplatform waar je de waterval op z’n mooist ziet. Als de zon erop staat, krijgt de nevel een warm gouden glans. Je ziet ook vaak regenbogen hier.

Loop vooral nog verder door zodat je dichter bij het machtige geraas van de waterval komt. Van dichtbij voel je de allesverslindende kracht van de natuur. Wauw!

Gulfoss Gouden Waterval IJsland

Borgarnes

Je eindigt de dag op een prachtige plek bij Borgarnes. Dit is een van de oudst bewoonde plekken in IJsland, het werd al genoemd in de IJslandse saga’s, verhalen over de eerste IJslanders uit de middeleeuwen.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en Viking cultuur van de IJslanders, bezoek dan het Settlement Center, een museum dat de verhalen vertelt van de eerste IJslanders. Er zijn twee tentoonstellingen. De eerste vertelt over de eerste kolonisten, de tweede in het bijzonder over de avonturen van Egil, bekend van Egil’s saga, één van de hoogtepunten in de IJslandse literatuur.

Dag 3: Snaefelssnes

In veel rondreizen door IJsland wordt de landtong Snaefelssnes overgeslagen. Volkomen onterecht, dit is één van de mooiste uithoekjes.

Nationaal Park Snaefelssnesjökul

Op het puntje van het schiereiland bevindt zich een nationaal park, met de Snaefelssnesjökul, een gletsjer bovenop een berg. Het is mogelijk om hier een sneeuwscootertocht op de gletsjer te maken.

Kustroute

De zuidelijke kust is schitterend. Strandjes worden afgewisseld met grillige rotsen van vulkanisch gesteente, waar door de branding van de zee gaten in geslagen zijn.

Kirkjufell

Vlakbij vind je IJslands meest iconische berg, de Kirkjufell. Iets verder van de weg vind je de Kirkjufellwaterval. Vanaf hier heb je het beste uitzicht op deze markante berg.

Je overnacht op Snaefelssnes.

Bezoek Kirkjufell mooiste berg ijsland

Dag 4: De Ringweg naar het noorden

Waar je gisteren alle tijd had om de zuidzijde van Snaefelssnes te bezoeken, rijd je nu naar de noordzijde van het schiereiland. Je hebt hier schitterend uitzicht op de fjorden in het uiterste noorden van IJsland.

Natuurlijk badderen

Onderweg kun je een stop maken bij één van de natuurlijke badjes. Het warme water komt hier zo uit de grond borrelen. Verkleed je in de auto en laat je midden in de ruige natuur zakken in een heerlijk warm bad.

Naar de vlakten

Je volgt de weg die aansluit op Ringweg 1, de rondweg die door heel IJsland voert. Je eindpunt vandaag is in de omgeving van Laugarbakki. De omgeving is groen, met uitgestrekte graslanden.

Je begeeft je in een landschap dat zich goed leent voor paarden. Geen wonder dat hier veel paardenboerderijen zijn.

Paardenboerderij

Je verblijft op zo’n paardenboerderij. De liefhebber kan een paard huren voor een rit.

Paarden in IJsland hebben een speciale status. Het ras is vrijwel onveranderd sinds de Vikingen tijd. Het zijn geharde dieren, die van oudsher de winters moesten kunnen overleven. Er mogen geen paarden vanuit het buitenland geïmporteerd worden. En IJslandse paarden mogen, als ze IJsland verlaten, nooit meer terugkomen. Op die manier wordt het ras beschermd tegen ziektes van buitenaf.

Dag 5: Akureyri

Je volgt de ringweg richting Akureyri, IJslands tweede stad. Stel je er niet te veel van voor, Akureyri heeft slechts 18.000 inwoners. Desondanks is het een belangrijke plaats. IJslanders komen vanuit het hele noorden hier naartoe als er grote inkopen gedaan moeten worden.

Je kunt een omweg maken om Hvitsekur te zien. Dit is een kenmerkende vogelrots aan de noordkust, die eruitziet als een stekelige dinosaurus.

Vogelrots in Hvitsekur

Ten noorden van Akureyri kun je Laufas bezoeken, een historische boerderij waar nu een museum van gemaakt is. Tot in de twintigste eeuw leefde veel mensen nog in dit soort boerderijen, vrijwel onveranderd sinds de middeleeuwen.

Laufas historische boerderij IJsland

Akureyri

Akureyri zelf is een gemoedelijk stadje, een goede plek om te lunchen. Je kunt de markante kerk bezoeken, die boven op een heuvel staat. Erachter ligt een botanische tuin.

We raden je aan om het diner te bewaren voor de boerderij waar je vanavond verblijft.

zicht op de haven van Akureyri IJsland

Farmstay

Iets ten zuiden van Akureyri slaap je op een bijzondere plek in een boerderij met restaurant dat regionaal goed staat aangeschreven. Niet alleen boerderijgasten komen hier eten, vaak komen er ook IJslanders uit de buurt. Er wordt zoveel mogelijk gekookt met lokale producten, ook van de eigen boerderij. De boerderij produceert kalfsvlees. Je kunt ook een rondleiding krijgen en zo meer leren over hoe het leven van veel IJslandse boeren eruit ziet.

Dag 6: Husavik en Myvatn

Je einddoel vandaag is Myvatn. De gehele omgeving rond het Myvatnmeer is een paradijs voor wandelaars en liefhebbers van natuur.

Je kunt er rechtstreeks naartoe rijden maar je kunt ook een omweg maken en eerst Husavik bezoeken. Husavik is een pittoresk vissersstadje, en waarschijnlijk het meest noordelijke punt dat je tijdens je rondreis zult bezoeken. Je zit hier bijna op de poolcirkel.

Walvistocht

Vanuit Husavik kun je een walvistocht maken. De kans dat je walvissen tegenkomt is hier het grootst van heel IJsland. Als je ooit een walvis in het wild wilt zien, dat is dit de beste plek om het te doen. De kans is hier maar liefst 98% dat je walvissen zult zien. Dolfijnen, walvishaaien en orka’s worden ook met regelmaat gespot.

Walvisspotten in Husavik

Slapen bij een werkende boerderij

Je slaapt bij Myvatn ook weer in een bijzondere accommodatie. Een werkende koeienboerderij met restaurant-café en een mooi opgezet guesthouse. Vanuit het restaurant heb je uitzicht op het meer maar ook rechtstreeks op de koeienstal. ’s Ochtends om 7:30 uur worden de koeien gemolken, wat je vanuit de ontbijtzaal dus perfect kunt volgen. Je mag ook zelf een kijkje nemen in de stal en de koeien aaien.

Ontbijt naast ed koeien die aan de basis staan van je plakje kaas

Ook voor lunch en diner kun je goed terecht in het restaurant. Er worden onder meer gerechten geserveerd met eigen gemaakte mozzarella en andere kazen.

Dag 7: Myvatn

Je verblijft twee nachten hier aan het Myvatnmeer. Myvatn betekent letterlijk ‘muggenmeer’, maar maak je geen zorgen, het gaat om dansmuggen, geen steekmuggen. Ze zijn er alleen als het windstil is, wat niet zo vaak voorkomt.

Er is veel te doen in de omgeving.

Het gehele gebied kent veel vulkanische activiteit. Het meer is gevormd door vulkaanuitbarstingen. Je kunt aan de randen van het meer nog kraters zien.

Bijzonder is het fumarolenveld aan de oostkant van het meer. Je ruikt de zwavel in de lucht. Pruttelende modderpoelen en kleurrijke mini-vulkaantjes die dampen en spetteren, er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de vulkanische activiteit zo aan de oppervlakte komt.

Myvatn fumarolenveld IJsland

Je kunt een mountainbike huren en de omgeving met de fiets verkennen. Vooral Dimmuborgir leent zich hier goed voor. Dimmuborgir is een park met grillige lavaformaties. Je kunt hier ook mooi wandelen.

Neem vooral ook een kijkje bij de grote Hverfjell krater. NASA oefende hier voor de maanlanding. Je kunt een rondwandeling maken over de kraterrand. Vanaf hier heb je ook een geweldig uitzicht op het meer en het gehele gebied er omheen.

Myvatn Nature Baths

Het is heerlijk om de dag af te sluiten met een natuurlijk bad in de open lucht. Ontspan in het natuurlijke warme water, tussen de lavarotsen en met uitzicht op de prachtige omgeving.  De melkachtig blauwe kleur maakt het heel bijzonder. In de pool bar bestel je een drankje zonder dat je het water uit hoeft. Er is ook een natuurlijke sauna.

Geothermaal bad in Myvatn IJsland

Dag 8: Dettifoss en Egilsstadir

Je einddoel vandaag is de omgeving van Egilsstadir, in het oosten van IJsland. Onderweg kun je tijd maken voor diverse stops.

Dettifoss en Selfoss

Dettifoss en Selfoss zullen je niet teleurstellen als je van watervallen houdt. Detifoss is één van de machtigste watervallen van IJsland. Je kunt heel dichtbij komen en het water langs je voelen razen.

Rondreis IJsland langs Detifoss, IJsland's machtigste waterval

In het voorjaar en vroege zomer is de waterval het sterkst, wanneer het smeltwater van de grote gletsjers doorvoert naar het noorden van het land.

Je vindt de watervallen langs een route ten noorden van de ringweg.

Egilsstadir

Egilsstadir is voor IJslandse begrippen een redelijke gemeente, maar meer dan een dorp is het eigenlijk ook niet. Het is een perfecte plek om boodschapjes te doen en te genieten van een goed kop koffie.

Egilsstadir in IJsland

Seydisfjördur

Je kunt vandaag nog een uitstap maken naar Seydisfjördur. Een kronkelige weg brengt je naar deze oostelijke havenplaats. ’s Zomers meert hier twee keer per week de grote veerboot vanuit Denemarken aan.

Uniek thermaal bad

In het langgerekte Jökulsa á Dal meer, bevindt zich een bijzonder spa-oord. In het meer zijn baden gemaakt waar warm thermaal water ingepompt is. We kunnen entree voor je regelen met een kopje lokale kruidenthee. Dit is echt IJsland, midden in de natuur genieten van het mooiste wat de aarde ons te bieden heeft.

Je verblijft in een guesthouse iets buiten Egilsstadir, in een bosachtig gebied, een unicum voor IJsland. Het guesthouse ligt bij het meer.

Dag 9: de oostelijke fjorden

Vandaag staat je weer een schitterende rit te wachten. Je volgt het langgerekte meer een stukje zuidwaarts, voordat je een bergpas oversteekt. Daarna opent zich een fjordenlandschap voor je.

Hoge bergenruggen met steile kliffen die de zee induiken, afgewisseld met iets glooiender gebieden, waar dorpjes aan de voet van de berg liggen en kleine bootjes op de stranden liggen. Naarmate je meer naar het zuiden gaat wordt het landschap steeds verlatener.

Verlaten strandje in de oostelijke fjorden van IJsland

Het landschap zal nooit vervelen.

Höfn en Vestrahorn

Je eindigt de dag in de omgeving van Höfn. Dit streek je uit als ‘Hub’. Het is een klein dorp, met haventje.

Haven met restaurant in Höfn, IJsland

Pak nog even de auto en rijd richting Skoksness, een oude NAVO basis op een landtong iets buiten Höfn. Hier vind je de uiterst fotogenieke bergen genaamd Vestrahorn. Een cafeetje serveert koffie en thee en een lekkere punt zelfgemaakte taart.

Dag 10: Jökulsarlon en Skaftafell

Vandaag staat je weer een hoogtepunt te wachten. Het Jökulsarlon geldt als een van IJslands meest geliefde plekken om te bezoeken en is ook populair bij filmmakers.

Jökulsarlon

Jökulsarlon is een gletsjermeer. IJsschotsen, variërend in formaat, die zijn losgebroken van de gletsjer die in het meer uitkomt, drijven langzaam smeltend naar zee. Het is prachtig om te zien.

Je kunt een wandeling maken over de oever van het meer of met een boottochtje tussen de ijsschotsen doorvaren.

Jökursarlon IJsland

Skaftafell

De volgende stop die we van harte aanbevelen is bij het nationale park Skaftafell. Je kunt hier zelfstandig een wandeling maken naar de Svartifoss, een fraaie waterval omgeven door zwarte basaltkolommen.

Svartifoss waterval in Skaftafell IJsland

Optionele gletsjertocht

Wie echt een gletsjerervaring wil, kan de steigijzers onderbinden en onder begeleiding een tour maken over een uitloper van de machtige Vatnajökul. Dit is Europa’s grootste gletsjer. De excursie duurt ongeveer 3,5 uur.

Kirjubaejarklaustur

Je eindigt de dag in de omgeving van Kirjubaejarklaustur (Kirkjubæjarklaustur). Van oudsher heeft hier een klooster gestaan, vandaar de naam van dit dorpje. Vanaf de bergwand achter het dorp klatert een waterval naar beneden.

Dag 11: Hvolsvöllur

Je vervolgt de route over de rondweg van IJsland naar Hvolsvöllur.

Dyrhólaey en Vik

Als eerste kom je langs Dyrhólaey. De kustrotsen vormen hier een luchtbrug, wat een geliefde vogelplek is.

Vik I Myrdal in IJsland

Neem bij Vik zeker een kijkje op het zwarte strand. Met de grillige rotsformaties in de branding van de zee is het net alsof je op een drakenstrand verzeild bent geraakt.

Skogar en Skogafoss

Skogafoss is één van IJslands beroemdste watervallen. Je kunt naast de waterval een trap opklimmen voor een schitterend uitzicht op de omgeving.

Het dorpje Skogar heeft een informatief volksmuseum dat mooi is opgezet. Je kunt onder meer oude huisjes met daken van graszoden van binnen bekijken.

Vestmannaeyjar

Voor de kust kun je de Vestmannaeyar-eilanden zien liggen. Deze vulkanische eilanden hebben in de jaren ’70 nog een grote uitbarsting meegemaakt. Er is een museum aan gewijd.

Daarnaast is dit een bijzonder goede plek om papegaaiduikers te zien. Deze schattige vogeltjes zijn heel nieuwsgierig en meestal niet zo schuw, zodat je ze van dichtbij kunt zien.

Het is mogelijk om een overtocht met de boot te organiseren voor een dagexcursie naar de Vestmannaeyar.

Papegaaiduikers in IJsland

Dag 12: naar Reykjavik

Vandaag is je laatste dag in de ruige natuur van IJsland, voordat je terugkeert in de hoofdstad Reykjavik. Je levert de huurauto aan het eind van de dag in in Reykjavik.

Onderweg is nog van alles te doen.

Blue Lagoon

Je kunt een omweg maken en de beroemde Blue Lagoon bezoeken. Midden in een lavaveld bevindt zich IJsland’s grootste spacomplex. De geo-thermale bronnen in combinatie met silica-houdende klei, zouden heilzaam zijn voor diverse huidaandoeningen.

Blue Lagoon spa IJsland


Dag 13: Reykjavik

Vandaag is je laatste volle dag in IJsland. Reykjavik is niet groot maar heeft wel een aantal interessante plekken om te bezoeken. Bovendien heeft de hoofdstad, ondanks het kleine formaat, toch een kosmopolitische sfeer. Mooie boetiekwinkels, heerlijke restaurants en een bruisend uitgaansleven staan je te wachten.

Hallgrimskirkja

Neem een kijkje bij de Hallgrimskerk. Het ontwerp is geïnspireerd op basaltkolommen zoals je die bijvoorbeeld bij de Svartifoss waterval hebt kunnen zien.

Harpa

We raden je ook van harte aan om naar Harpa te gaan. Dit moderne concertgebouw, gelegen in de haven, is schitterend om te zien, vooral van binnen. ’s Zomers vinden er allerlei voorstellingen plaats, vaak ook in het Engels.

Harpa en Hallgrimskerk Reykjavik IJsland

Dag 14: Vertrek

Je vertrekt per shuttlebus naar de luchthaven Keflavik. Je reis zit erop.

Je kunt terugkijken op een reis die je bijzonder dicht bij de natuur heeft gebracht. Ondanks de afstanden die je hebt gereden, zul je je verkwikt en opgeladen voelen.

Reizen door IJsland

Bij deze individuele reis maak je een uitgebreide rondreis door IJsland per huurauto.


Reistempo

De route volgt de ringweg van IJsland met als aanvulling het Snaefelssnes schiereiland. Er zit een enkele dag bij waarbij je een wat langere afstand rijdt, maar op de meeste dagen valt het erg mee. De langste afstand die je aflegt duurt ongeveer vier uur op één dag.

Op de plekken waar veel te zien is, verblijf je twee nachten. Zo hoef je niet iedere dag je koffer in en uit te pakken, wat ook rust geeft in de reis.


Rijden in IJsland

Je reist door IJsland met een huurauto. In de prijs van de reis gaan we uit van een Kia Rio, of vergelijkbaar. Hiermee kun je alle plekken aandoen die beschreven zijn in de reis. Het grootste deel van de reis volg je ringweg 1. Deze geasfalteerde weg is het gehele jaar goed begaanbaar, met uitzondering van dagen van enkele dagen in de winter, in geval van een sneeuwstorm.

Uiteraard is het ook mogelijk om voor een meerprijs een grotere auto te kiezen of om voor een auto met vierwielaandrijving te gaan. Een terreinwagen geeft je meer flexibiliteit. Je kunt ook weggetjes afrijden die geclassificeerd zijn als F-wegen. Dit zijn wegen waarop een 4×4 geadviseerd wordt. Een gewone auto is niet verzekerd op dit soort wegen.

Inbegrepen in de huur is:

 • Onbeperkt aantal kilometers
 • Theft Waiver – verzekering tegen diefstal
 • PAI (Personal Accident Insurance) – inzittendenverzekering
 • CDW (Collision Damage Waiver) – ongevallenverzekering
  • Er geldt een eigen risico van maximaal 195.000 ISK (ongeveer € 1.100) voor personenwagens en 375.000 ISK (ongeveer € 2.375) voor luxe wagens (zoals 4X4 terreinwagens)
  • Je kunt SCDW (Super Collision Damage Waiver) aanschaffen om het eigen risico te verkleinen naar respectievelijk 49.500 ISK (ongeveer € 350) en 90.000 ISK (ongeveer € 570)


 

Beste reisperiode

IJsland kent duidelijk vier seizoenen. Ondanks de noordelijke ligging (tegen de poolcirkel aan), heeft IJsland een mild klimaat.

Voor deze reis is de beste reistijd ongeveer van mei tot en met september. Maar ook buiten deze periode is de reis mogelijk.

In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de -5 en +5 graden Celsius. ’s Winters valt er veel sneeuw, wat voor mooie sneeuwlandschappen zorgt. De winter is de beste tijd om het noorderlicht te zien. Tijdens de donkerste dagen is er slechts vier uur zonlicht op een dag. Dat geeft veel gelegenheid om dit magische schouwspel te kunnen zien. In de winter kunnen er sneeuwstormen voorkomen, die het onmogelijk maken om op die dag te reizen. Je hebt dus wel een flexibele instelling nodig, als je deze reis in de winter wilt doen.

In het voorjaar is er veel jong groen te zien. De dagen worden langer, waardoor je veel kunt doen op een dag. Voordeel is ook dat er niet zo veel toeristen zijn. Veel vogelbroedplaatsen zijn in het voorjaar afgesloten voor bezoekers, wat een een minder geschikte periode maakt als je IJsland wilt bezoeken om vogels te zien. In de lente is er veel smeltwater van de sneeuw die in de winter gevallen is. F-wegen (alleen geschikt voor terreinwagens) zijn daardoor in het voorjaar vaak niet toegankelijk. De ringweg is wel het gehele jaar toegankelijk.

De zomermaanden zijn echt hoogseizoen voor IJsland. Temperaturen liggen in de maanden juni, juli en augustus gemiddeld op zo’n 10 tot 14 graden Celsius. Er zijn ook dagen waarop het kwik boven de 20 graden komt. De korte broek en een T-shirt kunnen dus zeker mee in de koffer. De langste dag van het jaar is op 21 juni. Het wordt dan nooit geheel donker. Van 00:00 uur ’s nachts tot 3:00 uur ’s ochtends vroeg, kun je zonsondergang, die over gaat in zonsopkomst aanschouwen. Het lange licht maakt dat je veel kunt doen op een dag. Zwembaden, bijna altijd voorzien van hottubs en sauna, zijn vaak tot ’s avonds 22:00 of 23:00 uur geopend, wat een ontspannen afsluiter van de dag kan zijn.

In het najaar worden de dagen weer korter en dalen de temperaturen. Dit is de rustigste tijd voor IJsland. De lage bosjes die de heuvels en bergen bedekken, laten in deze tijd prachtige herfstkleuren zien. Vanaf ongeveer halverwege september kun je het noorderlicht al zien.


Vlucht naar IJsland

Deze reis is exclusief vlucht. Uiteraard kunnen we je wel helpen bij het boeken van een vlucht. Je mag dit ook zelf doen.

Vanaf Schiphol worden er vluchten uitgevoerd door de IJslandse luchtvaartmaatschappij Icelandair, en door het Nederlandse Transavia. Vluchtprijzen starten al bij zo’n € 150 voor een retourvlucht in het laagseizoen.

Vraag ons gerust naar een offerte als je interesse hebt.


Gezondheid

IJsland wordt wereldwijd geprezen om de aanpak van de coronacrisis. Het eiland is praktisch coronavrij te noemen.

Bij aankomst wordt een coronatest afgenomen. Lees meer over deze procedure en de coronamaatregelen in IJsland.


Geldzaken

In IJsland betaal je met de IJslandse Kroon. In iedere winkel, restaurant en benzinestation kun je met pinpas afrekenen. Pinautomaten geven je de mogelijkheid om af te rekenen in ISK (IJslandse Kroon) of in Euro’s. De koers is iets gunstiger als je afrekenend in ISK. Bekende creditcards zoals Visa, American Express en Mastercard worden ook goed geaccepteerd.

In grotere plaatsen kun je gemakkelijk contant geld pinnen. Maar IJslanders gebruiken nog maar heel weinig contant geld, dus veel cash heb je niet nodig.

Het prijsniveau voor maaltijden ligt ongeveer gelijk aan het prijsniveau in Nederland en België.

Accommodaties

Voor deze vaste rondreis bieden we de optie tussen verblijven met een gedeelde of eigen badkamer in de accommodaties.

Als je kiest voor accommodaties met een gedeelde badkamer, hoef je niet bang te zijn dat je de badkamer met veel andere hotelgasten deelt. Bij de keuze voor accommodaties laten we ons leiden door kleinschaligheid, locatie, comfort en authentieke ervaring. We maken geen gebruik van typische ‘groepshotels’. Je deelt de badkamer dus altijd met slechts enkele andere gasten.

Op een aantal plaatsen zul je verblijven in een ‘farmstay‘. Dit zijn werkende boerderijen, die je naast een plezierig verblijf, ook een inkijkje geven in het leven in de buitengebieden in IJsland. Als je er interesse in hebt, kun je je laten rondleiden over het boerenbedrijf. Je kunt de stallen zien, de koeien, paarden of schapen en je kunt vragen stellen over het boerenleven. Maaltijden worden geserveerd met eerlijke, lokale producten, soms van de eigen boerderij. IJslanders zijn echte verhalenvertellers en het is in dit soort accommodaties dat je de IJslandse cultuur echt leert kennen.